MoederscheimMoonen Architects ontwerpt Huis van Eemnes
Het Huis van Eemnes wordt de centrale ontmoetingsplaats van het dorp. In deze nieuwe en duurzame accommodatie komen Eemnessers bij elkaar voor (binnen)sport, cultuur, educatie, informatie, advies, zorg en welzijn. Zo komen in Het Huis van Eemnes de bibliotheek, het sport- en cultuurcentrum De Hilt en vele andere voorzieningen en wordt het geheel samengevoegd tot één multifunctioneel centrum. Het zal een plek worden waar alle mensen uit Eemnes welkom en zelfs ´thuis´ zullen zijn.
Een gebouw met vele verbindingen
Het gebouwontwerp wordt vormgegeven door de toepassing van een royale glazen gevel waarmee het gebouw een spraakmakende entree krijgt. De geschakelde dakvormen zorgen daarbij voor de overgang tussen binnen en buiten en geven het gebouw een krachtig kader. De centrale plek in het gebouw wordt de bibliotheek en de brasserie die in een open verbinding met elkaar staan en elkaar kunnen versterken. Daaromheen komen verschillende multifunctionele zalen en een grote sporthal.
Een bijzonder element in het ontwerp is ook te vinden in het interieur; daar verbindt een doorlopende ‘boekenkast’ de verschillende gebieden in het gebouw. Het is zogezegd een verbindend object: niet alleen ruimtelijk maar ook qua invulling. Er is plek voor het canon van Eemnes en de kunstwerken die in het atelier worden gemaakt kunnen er worden tentoongesteld; uiteraard tussen de boeken.
Ontwerp en realisatie
De gemeente Eemnes werkt eerst het ontwerp voor het Huis van Eemnes uit met MoederscheimMoonen Architects en Vaessen. Dat is naar verwachting klaar in juni 2018. Als de gemeente, de Stichting Huis van Eemnes en Bibliotheek Gooi en Meer het ontwerp hebben goedgekeurd, start Vaessen kort daarna met de bouw. Het is de bedoeling dat de bouwwerkzaamheden in juli 2019 gereed zijn, zodat het Huis van Eemnes in september in gebruik genomen kan worden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Lancering nieuw kennisplatform Ruimte voor Bewegen
16 okt om 11:00 uurAcquire kondigt met trots de lancering aan van Ruimte voor Bewegen, een nieuw kennisplatform dat zich richt op…
Reactie toevoegen