Mens centraal in aanpak openbare verlichting
“De gebruikers van de openbare ruimte moeten zich prettig voelen en goed kunnen functioneren. En dat vraagt om een brede inzet van disciplines van architecten, stedenbouwkundige, landschapsarchitecten, maar ook van gemeenten, leveranciers, advieswereld.” Aldus Van der Heijden.
Integraal
Zoals ook elders in de bouw- en ontwerpkolom is ook in de openbare verlichting een trend gaande om met elkaar aan tafel te zitten, om zo - al in een vroeg stadium - problemen en opgaven in kaart te brengen. Van der Heijden: “Tot nu toe zijn we altijd gewend geweest om het proces in stukjes op te knippen – elke discipline zijn eigen stukje – maar dat is niet meer van deze tijd. We moeten de opgaven in de openbare verlichting integraal oplossen. Een van de doelstellingen van de werkgroep Licht & Omgeving is om deze beweging naar integraal werken te stimuleren en traditionele processen te doorbreken.”
Startoverleg
Aansluitend op de lancering van Licht & Omgeving vond tijdens LED Expo het startoverleg plaats van de werkgroep. Architecten, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen waren aangeschoven, als ook gemeenten, markt en adviesbureaus. “De nieuwe integrale werkwijze vraagt om expertise op vele vlakken, waaronder licht, psychonomie, beleid, onderzoek, visie, toegankelijkheid, implementatie en techniek. In de interdisciplinaire werkgroep wordt deze expertise ingebracht, onderzocht en geëvalueerd. Dit moet onder meer resulteren in een implementatiemethode.”
Tweede bijeenkomst
Joost de Natris, van Karres + Brands, gaf een uiteenzetting over het project Hoekenrodeplein in Amsterdam-Zuidoost, een showcase van up to date openbare verlichting. Duidelijk werd dat een goed implementatie methode dit project enorm zou hebben geholpen. Als het aan de werkgroep ligt wordt zo’n methode op basis van de praktijk doorontwikkeld. Vanwege die praktische oriëntatie van de werkgroep was Van der Heijden blij met de input van Den Haag. Werkgroep lid Douwe Zijlstra van deze gemeente nodigde de werkgroep uit om kennis te maken met de Haagse OVL methode. Op 1 maart vindt daar de tweede bijeenkomst plaats van de werkgroep Licht & Omgeving.
Geïnteresseerd om mee te praten, of mee te denken, over licht en omgeving? Meld je dan hier aan.
Filip van der Heijden is gasthoofdredacteur van de eerste uitgave van het nieuwe magazine Ruimte & Licht dat Acquire Publishing in samenwerking met OVL.NL en Expo Proof uitgeeft in combinatie met het gelijknamige on line platform. Klik hier voor meer informatie.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov 2024Als adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov 2024Als stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov 2024Welke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov 2024De gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt 2024Volgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt 2024De Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Reactie toevoegen