Make-over voor bekende KPN Toren
V8 architects maakte een ambitieus ontwerp waarmee de Toren op Zuid een aantrekkelijke entree van de Wilhelminapier wordt. Het ontwerp van V8 architects is zorgvuldig gerelateerd aan de oorspronkelijke architectuur van architect Renzo Piano. De Italiaanse architect is geconsulteerd om recht te kunnen doen aan de aanvankelijke intenties van dit in 2000 gerealiseerde markante gebouw. Zowel de aanpassingen en de uitbreiding zijn door hem positief ontvangen. Michiel Raaphorst van V8 architects verklaart: ‘Wij zijn trots dat wij als Rotterdams bureau gevraagd zijn om deze karakteristieke en eerste toren op de Wilhelminapier van nieuw leven te voorzien en vereerd dat onze ingreep ook zo door Renzo Piano is verwelkomd.’
Meerjarig verblijf
Bijzonder is dat met de keuze van KPN voor een nieuw meerjarig verblijf in de KPN toren, gekozen is voor een bijzonder ambitieus plan van de gebouweigenaar om de toren uit te breiden en geschikt te maken voor de nieuwe manier van werken door KPN. Hiermee is verantwoordelijkheid genomen om bij te dragen aan een duurzame transitie van de bestaande voorraad aan kantoorgebouwen in Nederland.
Iconisch element
De uitbreiding wordt gekarakteriseerd door een volledige glazen gevel die ‘flirt’ met de bestaande pyloon. Het glas plooit zich vloeiend om de pyloon en volgt de schuinstand van dit iconische element. De nieuwe plint creëert een aantrekkelijke en transparante landing van de toren op de Wilhelminapier en maakt het gebouw toegankelijk aan drie zijden: straat, plein en kade. De uitbreiding functioneert als een ‘terminal’ en omvat onder andere een auditorium voor 350 mensen, 2 restaurants, een Experience Center en uitgebreide mogelijkheden om aan te sluiten bij de evenementen in Rotterdam en op de Wilhelminapier.
De werkzaamheden starten in maart 2017 en worden naar verwachting eind 2017 afgerond. De vernieuwde KPN Toren op Zuid zal 1.600 werkplekken bieden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt 2024Schoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
Reactie toevoegen