Lucky Knot van NEXT architects knoopt oevers aan elkaar
Changsha benaderde NEXT in 2013 naar aanleiding van de Melkwegbrug in Purmerend om een nieuwe brug te ontwerpen in het snel ontwikkelende New Lake District. Het resultaat is de knalrode Lucky Knot die, net als het getij, continu rijst en daalt. CNN heeft de brug uitgeroepen tot ‘een van de meest spectaculaire en baanbrekende bruggen ter wereld’.
Nederlands-Chinese brug
NEXT is gevestigd in Amsterdam en Beijing. De combinatie van de twee was cruciaal in het project, zo laat het architectenbureau weten: “Enerzijds de expertise in infrastructuur en watermanagement van het Nederlandse team en anderzijds het doorzettingsvermogen en de kennis van de lokale context van het Chinese team.” De brug in Changsha is een representatie van de stad, die in rap tempo aan het groeien en veranderen is.
© NEXT architects / Fotografie: Julien Lanoo
Knooppunt
De brug is een schakel tussen diverse publieke ruimtes; de constructie verbindt de oevers, de weg, het hoger gelegen park en alle verbindingen daartussen. De brug knoopt deze verbindingen letterlijk en figuurlijk aan elkaar. “De vorm van Lucky Knot is geïnspireerd op het principe van de Möbius ring en refereert aan de Chinese knoopkunst. In deze eeuwenoude, decoratieve Chinese volkskunst staat de knoop voor geluk en voorspoed,” vertelt John van de Water, partner NEXT architects Beijing.
Open voor publiek
Lucky Knot biedt uitzicht over de Dragon King Harbor rivier, het Meixi meer, de stad Changsha en het omliggende gebergte. ’s Avonds wordt de brug met ledverlichting verlicht als onderdeel van de lichtroute langs de rivier. De brug is sinds enkele weken open voor het publiek.
© NEXT architects / Fotografie: Julien Lanoo
De bruggen van NEXT
NEXT architects staat bekend om haar reeks bijzondere bruggen in binnen- en buitenland. Zo opende op 2 september dit jaar het vernieuwde tramplein in Purmerend, met de bijzondere Melkwegbrug voor fiets- en voetgangers, en leverde het bureau vorig jaar in Monster de Vlotwateringbrug op, ook wel bekend als de ‘vleermuisbrug’.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Woningmarkttrends 2025
9 jan om 07:30 uurHoe gaan we in het nieuwe jaar de woningnood tackelen? Zijn de ideeën van minister Mona Keijzer daadwerkelijk…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
Hoe winnen architecten in 2025 aanbestedingen?
30 dec 2024Het einde van een uitdagend jaar nadert, tijd om vooruit te blikken. Op bijvoorbeeld misschien wel de…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwstad in Zwolle: groen, duurzaam en speels
6 dec 2024In de Zwolse wijk Diezerpoort is de verkoop gestart van twee appartementengebouwen die worden gebouwd op de…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Reactie toevoegen