Lucky Knot van NEXT architects knoopt oevers aan elkaar
Changsha benaderde NEXT in 2013 naar aanleiding van de Melkwegbrug in Purmerend om een nieuwe brug te ontwerpen in het snel ontwikkelende New Lake District. Het resultaat is de knalrode Lucky Knot die, net als het getij, continu rijst en daalt. CNN heeft de brug uitgeroepen tot ‘een van de meest spectaculaire en baanbrekende bruggen ter wereld’.
Nederlands-Chinese brug
NEXT is gevestigd in Amsterdam en Beijing. De combinatie van de twee was cruciaal in het project, zo laat het architectenbureau weten: “Enerzijds de expertise in infrastructuur en watermanagement van het Nederlandse team en anderzijds het doorzettingsvermogen en de kennis van de lokale context van het Chinese team.” De brug in Changsha is een representatie van de stad, die in rap tempo aan het groeien en veranderen is.
© NEXT architects / Fotografie: Julien Lanoo
Knooppunt
De brug is een schakel tussen diverse publieke ruimtes; de constructie verbindt de oevers, de weg, het hoger gelegen park en alle verbindingen daartussen. De brug knoopt deze verbindingen letterlijk en figuurlijk aan elkaar. “De vorm van Lucky Knot is geïnspireerd op het principe van de Möbius ring en refereert aan de Chinese knoopkunst. In deze eeuwenoude, decoratieve Chinese volkskunst staat de knoop voor geluk en voorspoed,” vertelt John van de Water, partner NEXT architects Beijing.
Open voor publiek
Lucky Knot biedt uitzicht over de Dragon King Harbor rivier, het Meixi meer, de stad Changsha en het omliggende gebergte. ’s Avonds wordt de brug met ledverlichting verlicht als onderdeel van de lichtroute langs de rivier. De brug is sinds enkele weken open voor het publiek.
© NEXT architects / Fotografie: Julien Lanoo
De bruggen van NEXT
NEXT architects staat bekend om haar reeks bijzondere bruggen in binnen- en buitenland. Zo opende op 2 september dit jaar het vernieuwde tramplein in Purmerend, met de bijzondere Melkwegbrug voor fiets- en voetgangers, en leverde het bureau vorig jaar in Monster de Vlotwateringbrug op, ook wel bekend als de ‘vleermuisbrug’.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov om 14:47 uurRuimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov om 07:30 uurVeel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Nog steeds meer nieuwbouw in kwetsbare gebieden
2 okt om 07:30 uurOndanks bodemdaling en gevaar van overstromingen neemt het aandeel van nieuwbouwwoningen in die gebieden toe.…
Reactie toevoegen