Löyly – sauna en zitelement in de openbare ruimte
Stedelijke sauna
“Sauna’s zijn een onmisbaar onderdeel van de Finse cultuur,” aldus Avanto Architects, verantwoordelijk voor het ontwerp van Löyly. “De Finse bevolking telt 5,4 miljoen mensen, terwijl er in het land wel 3,3 miljoen sauna’s zijn.” Veel Finnen hebben een eigen sauna in hun huis of appartement, dus publieke sauna’s zijn schaars. Met Löyly wordt deze trend doorbroken door met een sauna in te spelen op de behoefte aan gemeenschap in het stedelijk landschap.
Löyly, het woord voor de stoom die vrijkomt als water op hete stenen in de sauna wordt gegoten, is een sauna die het hele jaar door te gebruiken is. De voorziening is gebouwd in Hernesaari, een voormalig industrieel gebied aan de kust van Helsinki. Het gebied wordt getransformeerd tot woonwijk waarvoor alvast enkele bezienswaardigheden en attracties worden gerealiseerd. Löyly is daar één van.
Zitelement als gevel
“Het idee achter het ontwerp is simpel: een rechthoekige zwarte doos met daarin de saunaruimtes, ingepakt in een free form houten ‘mantel’,” aldus de architect. De trapsgewijze en driehoekige constructies van de gevel zijn niet enkel ter decoratie, maar bieden privacy voor gebruikers van de sauna. Men kan namelijk van binnenuit tussen de ‘lamellen’ door kijken, terwijl van buitenaf niet naar binnen te kijken is.
De houten mantel bestaat uit ongeveer 4.000 elementen die per stuk machinaal op maat zijn gesneden. Hierdoor dient de gevel als een trap die gebruikt kan worden als zitelement. Het dak is ontworpen als uitkijkpunt met een weids uitzicht over de zee of op het centrum. Overdekte openingen in de gevel zijn bedoeld voor saunagebruikers om af te koelen en bieden plek voor een terras en restaurant.
Duurzaam interieur
Het interieur van de sauna is ontworpen door Joanna Laajisto Creative Studio. Uitgangspunt in het ontwerp was om het restaurant dezelfde warme, natuurlijke atmosfeer als de saunaruimtes te geven. De studio creëerde een intieme hal voor het restaurant, doorbroken door een halve houten muur, met een minimalistische inrichting. Gebruikte materialen voor het interieur zijn: zwart beton, licht Scandinavisch berkenhout, zwart staal en wol.
Het gebouw maakt gebruikt van stadsverwarming en de elektriciteit wordt opgewekt door water- en windkracht. Löyly is bovendien het eerste FDC-gecertificeerde gebouw in Finland en de tweede in heel Scandinavië.
Helsinki park
Na verdere ontwikkeling wordt Löyly onderdeel van een groter ‘Helsinki park’ dat de stad aan de zee verbindt. Het saunagebouw is met opzet een lage en uitgestrekte constructie, zodat deze niet het gebied opbreekt en geen uitzicht blokkeert.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen