Living LAB 040 - wonen in een proeftuin
Wethouder Yasin Torunoglu (Wonen en Ruimtelijke Ontwikkeling): "Deze nieuwe buurt wordt een plek om te wonen én innoveren. Bewoners gaan hier zelf met bedrijven de toekomst van bouwen en wonen in Eindhoven ontdekken. Dit initiatief past perfect bij Eindhoven; onze stad ademt innovatie. Maar innoveren doe je niet alleen, fantastisch dat we daar onze eigen inwoners bij kunnen betrekken."
Living LAB 040
Living LAB 040 wordt in fases ontwikkeld en bestaat uit honderd tot honderdtwintig innovatieve woningen. Er is ruimte voor verschillende doelgroepen: jong en oud, gezinnen, alleenstaanden, expats, vitale mensen, zorgbehoevenden, werkenden en studenten. ”In het Living LAB 040 gaan we diverse woonconcepten ontwikkelen en beproeven. Daarmee willen we zorgen dat we ook in de toekomst fijn kunnen wonen en er voor iedereen een betaalbaar thuis is”, aldus Monique Donker, zij is samen met Jos Lichtenberg initiatiefnemer van het Living LAB 040. "Dit doen we samen met de bewoners en diverse marktpartijen, de gemeente, provincie en Technische Universiteit Eindhoven."
Het lab wordt gebouwd in drie verschillende sferen:
- De Stadskamer: hier is binnenstedelijk wonen het onderwerp van innovatie. Er wordt geëxperimenteerd met hoge dichtheid, inspirerende buitenruimtes en voorzieningen die vanuit de wijk ontstaan. Het gaat dan over een bouwhoogte van vier verdiepingen met uitschieters naar zes bouwlagen.
- De Buurtkamer: hier staat verbinding met de buren en het buurtschap centraal. Er worden compacte grondgebonden en twee- tot drielaags woningen onderzocht zonder concessies te doen aan de hoge woonkwaliteit.
- Hotspots: dit zijn circa tien innovatieve woningen die een vooruitblik op de toekomst geven.
Wisselen binnen het lab
Innovatie in het lab gebeurt zowel in het ontwikkelproces als bouwtechnisch, op sociaal vlak en ook in nieuwe financieringsmodellen. Het unieke aan Living LAB 040 is het wonen in een omgeving die met regelmaat verandert - zowel de invulling van het gebied als de woningen zelf. Bewoners zullen zelf ook binnen het lab van plek verwisselen, waarmee wordt onderzocht wat het doet met de gezondheid, sociale cohesie en het welzijn van mensen als ze op een bepaalde plek wonen.
Meer informatie is te vinden via de website van Living LAB 040.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec om 07:30 uurIn de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov om 07:30 uurGrondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Reactie toevoegen