Koen van Velsen ontwerpt multifunctioneel centrum in Rotterdam
Van Velsen ontwierp een gebouw dat is afgestemd op de omgeving. Zo trekken de patio's de groene buitenruimte naar binnen en is het hele gebouw opgetrokken uit een bijzondere grijsgroene steen die als het ware met de weersomstandigheden meekleurt.
Rotterdam Sport
De gemeente zet zich in om zo veel mogelijk Rotterdammers te laten sporten en bewegen. Voldoende sportvoorzieningen van goede kwaliteit zijn hiervoor een noodzakelijke voorwaarde. De Rozenburcht wordt toegevoegd aan het lijstje van hoogwaardige sportaccommodaties en draagt bij aan het sportieve klimaat van de stad. Sport is leuk om te doen maar het is ook belangrijk voor de stad. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat jongeren hun talenten kunnen ontwikkelen, beter presteren op school en een zinvolle vrijetijdsbesteding hebben. Bovendien betekent investeren in sport, investeren in gezondheid, participatie en de economie.
Beweegbare bodem
Het sportcomplex bevat een 25 meter wedstrijdbad met zes banen. Ook is het zwembad geschikt voor waterpolo. Een deel van de bodem is beweegbaar, waardoor ouderen, kinderen en mensen een lichamelijke beperking optimaal gebruik kunnen maken van het bad. De accommodatie bevat ook een sporthal, indeelbare flexibele multifunctionele ruimten en horeca- en vergaderruimten.
Label A++
Duurzaamheid en energiebesparing spelen een belangrijke rol. Ook is tijdens het ontwerp in samenwerking met de architect veel aandacht besteed aan detaillering en inpassing van de installaties. De energie wordt deels op het complex zelf opgewekt door de zonnepanelen. De warmte wordt geproduceerd door een gasgestookte absorptiewarmtepomp met buitenlucht als energiebron. Het zwembad en de sporthal zijn volledig voorzien van ledverlichting. Tijdens de opening werd het energielabel bekendgemaakt. De nieuwbouw ontving label A++.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Rijk aan zet in regio's
10 jan om 07:30 uurEr zijn veel zaken waar men aan de randen van Nederland trots op kan zijn, maar er zijn ook zorgen. Zijn er…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov 2024Als adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Reactie toevoegen