Klussen op de Klarenstraat wint Amsterdamse Architectuur Prijs 2015
Tevens is er voor het eerst een tweede winnaar gekozen door een publieksjury. Het Artisplein door landschapsarchitect Michael van Gessel mocht die in ontvangst nemen. De uitreiking werd op woensdag 20 mei gehouden tijdens het Architectenbal in het Citroëngebouw in Amsterdam.
De Amsterdamse Architectuur Prijs wordt jaarlijks toegekend aan de architect en de opdrachtgever van een in het voorafgaande jaar gerealiseerd project dat volgens de jury boven alle andere uitsteekt. Bekijk hier de tien genomineerde projecten van het afgelopen jaar.
Vak- en publieksjury
De vakjury bestond dit jaar uit architectuur- en kunstcritica Marina de Vries (Museumtijdschrift), onderzoeker Dirk van den Heuvel (TU Delft, Jaap Bakema Study Centre) en de Londense architect Alex de Rijke (dRMM Architects, dean of architecture Royal College of Art). De Amsterdamse publieksjury werd gevormd door Maud Everwijn, Desiree Schneider en Jorian van Schagen.
Vakjury over klussen op de Klarenstraat
“Dit project voorziet op bescheiden wijze in een manier om in een impopulair gebouwtype gewilde stadswoningen te realiseren zonder de bestaande structuur uit te wissen. Dat bewoners zeggenschap hebben over hun eigen woning, is helaas nog steeds eerder uitzondering dan regel.”
Publieksjury over het Artisplein
“Deze oase van rust, midden in het centrum, is teruggegeven aan de Amsterdammers en kent een goede balans tussen architectuur, natuur en recreatie. De historische elementen zijn er in acht genomen en de verfijnde inrichting van het plein maakt het tot een prachtig filter tussen stad en park.”
Op de website van Arcam zijn de volledige juryrapporten te downloaden.
Architect Arjan Gooijer over de Klarenstraat
In vakblad Stedebouw & Architectuur nummer 7 van 2014 schreef Arjan Gooijer een uitgebreid artikel over onder meer het ontwerp van Klussen op de Klarenstraat. Tevens geeft hij tips die voort zijn gekomen uit zijn ervaringen met het project.
U kunt dit artikel gratis downloaden door op onderstaande pdf te klikken. Dit artikel is onderdeel van de thema-editie Renovatie & Herstructurering, met artikelen over de wijkvernieuwing in Freiburg, de herbestemming van de Fenixloods II in Rotterdam, en meer. U kunt dit nummer, en alle andere nummers van Stedebouw & Architectuur , downloaden in onze bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Lancering nieuw kennisplatform Ruimte voor Bewegen
16 okt om 11:00 uurAcquire kondigt met trots de lancering aan van Ruimte voor Bewegen, een nieuw kennisplatform dat zich richt op…
Reactie toevoegen