Klushuizen nu ook in wederopbouwflats
Het werd een groot succes, schrijft Frans van Hulten, van Urbannerdam, in een artikel in Stedebouw & Architectuur. Er zijn door de kopers 36 verassende woningen variërend in grootte van 45 tot 325 vierkante gerealiseerd. Het imago van Spangen knapte er flink van op en het succes was voor de gemeente Rotterdam aanleiding om er een stedelijk project van te maken. Sinds 2005 heeft Rotterdam honderden Klushuizen verkocht en dragen ze bij aan leefbare buurten. Het Sociaal Cultureel Planbureau noemde het Klushuizenproject zelfs een van de weinig echt goed werkende instrumenten om differentiatie in wijken op gang te brengen.
Zien is geloven
De belangstelling voor Klushuizen is sterk toegenomen nadat er in 2011 een conferentie over het thema Klushuizen is gehouden. Onderdeel daarvan waren excursies naar reeds gerealiseerde projecten. Deelnemers aan de conferentie zagen nu zelf wat voor bijzondere woningen er door de particulieren werden gerealiseerd in de volstrekt verkrotte panden.
Den Haag en Arnhem waren de ‘quick believers’. Samen met adviesbureau Urbannerdam zijn in deze steden de eerste Klushuizenprojecten opgezet. Wederom met vastgoed waarvoor geen reguliere ontwikkelingen mogelijk waren. Ook hier waren de resultaten weer boven verwachting. Zo waren de panden aan de Hommelseweg en omgeving in Arnhem al jaren een hoofdpijndossier voor Portaal en gemeente Arnhem. Nu zijn het pareltjes in de wijk Sint Marten geworden. Niet alleen de woningen zijn bijzonder goed geslaagd ook de kopers hebben nieuw enthousiasme in de wijk gebracht. De laatste nieuwe stad waar het concept van Klushuizen wordt uitgerold is Utrecht. Hier kunnen geïnteresseerden straks woningen van Mitros in de wijk Ondiep kopen om er hun paradijsjes van te maken.
Crisis biedt nieuwe kansen
Door de crisis op de vastgoedmarkt ontstaan er steeds meer kansen voor Klushuizen. Gebouwen die op de nominatie staan om te worden gesloopt, worden nu eerst onderzocht op haalbaarheid om als Klushuizen te verkopen. De huidige eigenaar hoeft dan niet zelf te investeren. Klushuizen vereisen slechts een beperkt financiële investering vooraf terwijl ze in sommige gevallen ook nog eens meer opleveren dan de traditionele aanpak, nog los van de sociale winst en het duurzame karakter van klushuizen.
Eerste naoorlogse Klushuizenflat
Een Klushuizenproject waar op dit moment veel aandacht voor is, is Klussen op de Klarenstraat in Amsterdam Slotervaart. Woningcorporatie de Alliantie biedt een jaren vijftig portieketageflat aan kopers aan die samen de flat moeten gaan herverkavelen en renoveren. Het is voor het eerst in Nederland dat er in zo’n flat klushuizen worden verkocht. Hoewel nog niet de hele flat is verkocht aan klussers, ziet het er wel naar uit dat het een succesvol project gaat worden. De flat bestaat nu nog uit 40 identieke appartementen van 74 vierkante meter op een plint van bergingen en garages. Samen met Urbannerdam en Van Schagen architecten zijn inmiddels 20 kopers bezig met de herontwikkeling van de flat. Er komen appartementen van 74 tot 200 vierkante meter. Woningen worden zowel horizontaal als verticaal samengevoegd. De begane grond wordt gedeeltelijk bestemd voor wonen zodat er ook grondgebonden woningen met een privé-tuin komen. De daken worden gebruikt voor dakterrassen en het plaatsen van zonnepanelen.
Het volledige artikel van Frans van Hulten is te lezen in Stedebouw & Architectuur. Download hieronder gratis dit artikel.

Nieuwe gevel klushuis Klarenstraat.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Thonik: strepen laten strategie stralen
20 mei om 07:30 uur 13 minDe ontwerpers van thonik ontwikkelen visuele identiteiten die je terugziet in uitingen als supergraphics,…
Placemaking: geringe ingrepen met grote impact
1 mei om 07:30 uur 14 minHoe maak je openbare ruimtes aantrekkelijker, leefbaarder en functioneler voor een gemeenschap? Dat is het vak…
Ruimte voor nieuwe verhalen in vloeibare stad
30 apr om 07:30 uur 5 minAls gasthoofdredacteur van ons nieuwste magazine, thema Transformatie & Transities, maakte architect…
Missen woningcorporaties straks tientallen miljarden euro's?
17 apr om 11:30 uur 5 minBranchevereniging Aedes is allesbehalve blij met het actuele voorstel van de regeringscoalitie om de huren in…
Transformatie van stedelijke rafelrandjes
16 apr om 07:30 uur 8 minDe nieuwe Stedebouw & Architectuur is uit! Met een fraaie uitwerking van het thema Transformatie &…
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
BNA pleit voor herziening Europese aanbestedingsrichtlijnen
20 mrt om 16:35 uurDe Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft gereageerd op de open consultatie van de…
Ruimtegenoten: voor een toekomstbestendige woningvoorraad
18 mrt om 07:30 uurHoe kunnen we de huidige woningvoorraad beter verdelen, zodat er zo min mogelijk nieuwe woningen bijgebouwd…
Reactie toevoegen