karres+brands maakt inrichtingsplan Rondje Weerwater in Almere
In de drie decennia dat Almere bestaat heeft de stad zich aanhoudend vergroot, vernieuwd en omgevormd tot de zevende stad van Nederland. De ambities van Almere zijn groot. Middels de Structuurvisie Almere 2.0, de Almere Principals, en de komst van de Floriade 2022 wordt ingezet op een vitale gemeenschap met een rijke verscheidenheid aan woon- en werkmogelijkheden. Daarmee wordt de meerkernige opbouw omgevormd tot een meer centrale opzet van de stad.
Het centrum verbinden met de Floriade
Het Weerwater krijgt als centrale open ruimte tussen Floriadeterrein en Stadshart een grote betekenis als hart van de stad. Het Rondje Weerwater moet het centrum verbinden met de Floriade en bestaande stadsdelen.
Het Weerwater is het centraal gelegen water van Almere, een unieke plek waar stad en landschap elkaar raken en is als open ruimte een unieke plek in de stad. Die potentie wordt nu nog niet benut. In de huidige situatie is de route rond het Weerwater onvolledig, gefragmenteerd en geflankeerd door achterkanten. Op veel plaatsen is er geen mogelijkheid om bij het water te verblijven, te lopen of te fietsen.
Een verkort Rondje Weerwater van vijf kilometer
De opgave betreft het fysieke Rondje Weerwater van zeven kilometer en een verkort Rondje Weerwater van vijf kilometer. De Floriadebrug, een nieuwe verbinding tussen de Zuidoever (Floriadeterrein) en het Lumièrepark, is onderdeel van de opgave, evenals overige verbindingen en bruggen, alsmede het ontwikkelen van een programmatische visie. Met de ontwikkeling en inrichting van het Rondje ontstaan mogelijkheden tot transformatie van het gebied, de stedenbouwkundige opzet van specifieke plekken en de functioneel ruimtelijke samenhang.
Het team
Het team dat de opgave voor het Rondje Weerwater de komende maanden zal uitvoeren bestaat naast karres+brands uit NorthernLight en OverMorgen. NorthernLight zet hun expertise van bezoekers ervaring en de ‘user journey’ in om het Rondje Weerwater niet alleen fysiek, maar ook mentaal te vormen. OverMorgen werkt aan het plan vanuit een financiële onderbouwing van de ontwerpstrategie ten behoeve van de gebiedsontwikkeling en realisatie. Middels een intensieve participatie met belanghebbenden, omwonenden en overige geïnteresseerden wordt het planproces vormgegeven en gekeken of coalities gevormd kunnen worden die een bijdrage aan het Rondje Weerwater kunnen leveren.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Reactie toevoegen