karres+brands maakt inrichtingsplan Rondje Weerwater in Almere
In de drie decennia dat Almere bestaat heeft de stad zich aanhoudend vergroot, vernieuwd en omgevormd tot de zevende stad van Nederland. De ambities van Almere zijn groot. Middels de Structuurvisie Almere 2.0, de Almere Principals, en de komst van de Floriade 2022 wordt ingezet op een vitale gemeenschap met een rijke verscheidenheid aan woon- en werkmogelijkheden. Daarmee wordt de meerkernige opbouw omgevormd tot een meer centrale opzet van de stad.
Het centrum verbinden met de Floriade
Het Weerwater krijgt als centrale open ruimte tussen Floriadeterrein en Stadshart een grote betekenis als hart van de stad. Het Rondje Weerwater moet het centrum verbinden met de Floriade en bestaande stadsdelen.
Het Weerwater is het centraal gelegen water van Almere, een unieke plek waar stad en landschap elkaar raken en is als open ruimte een unieke plek in de stad. Die potentie wordt nu nog niet benut. In de huidige situatie is de route rond het Weerwater onvolledig, gefragmenteerd en geflankeerd door achterkanten. Op veel plaatsen is er geen mogelijkheid om bij het water te verblijven, te lopen of te fietsen.
Een verkort Rondje Weerwater van vijf kilometer
De opgave betreft het fysieke Rondje Weerwater van zeven kilometer en een verkort Rondje Weerwater van vijf kilometer. De Floriadebrug, een nieuwe verbinding tussen de Zuidoever (Floriadeterrein) en het Lumièrepark, is onderdeel van de opgave, evenals overige verbindingen en bruggen, alsmede het ontwikkelen van een programmatische visie. Met de ontwikkeling en inrichting van het Rondje ontstaan mogelijkheden tot transformatie van het gebied, de stedenbouwkundige opzet van specifieke plekken en de functioneel ruimtelijke samenhang.
Het team
Het team dat de opgave voor het Rondje Weerwater de komende maanden zal uitvoeren bestaat naast karres+brands uit NorthernLight en OverMorgen. NorthernLight zet hun expertise van bezoekers ervaring en de ‘user journey’ in om het Rondje Weerwater niet alleen fysiek, maar ook mentaal te vormen. OverMorgen werkt aan het plan vanuit een financiële onderbouwing van de ontwerpstrategie ten behoeve van de gebiedsontwikkeling en realisatie. Middels een intensieve participatie met belanghebbenden, omwonenden en overige geïnteresseerden wordt het planproces vormgegeven en gekeken of coalities gevormd kunnen worden die een bijdrage aan het Rondje Weerwater kunnen leveren.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov om 07:30 uurJannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Talloze manieren om te bouwen mét vleermuizen
15 okt om 07:30 uurVleermuizen bezitten een beschermde status en vormen daarom vaak een sta in de weg voor de bouwsector. Duik nu…
Dashboard leefomgeving op basis van ‘marktgedragen data’
14 okt om 07:30 uurMet het binnenkort te lanceren Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is er een nieuwe tool beschikbaar die…
Reactie toevoegen