Karakteristiek Sluishuis combineert water met wonen en recreatie
Het Sluishuis kent een opvang van zo’n 46.000 vierkante meter. Er is plaats voor circa 380 energieneutrale appartementen, 4.000 vierkante meter commerciële ruimten, 240 ondergrondse parkeerplaatsen en een opvallend waterprogramma met plek voor zo’n 30 varende woonschepen.
Gebouw is schuin afgesneden
Het Sluishuis wordt een karakteristiek gebouw dat bewoners en bezoekers van IJburg verwelkomt. Het gebouw is schuin ‘afgesneden’ in de richting van IJburg, zodat er een natuurlijke overgang ontstaat naar de kleinschaligere bebouwing in de omgeving. De ontwerpers hopen op deze manier de inval van zonlicht te optimaliseren voor de terraswoningen.
Om het Sluishuis wordt met een vrij toegankelijke archipel een nieuwe wereld toegevoegd aan IJburg. Zo geeft een looppad, drijvend op het water, een weids zicht over de open en landschappelijke omgeving. Steigers verbinden een compositie van karakteristieke eilanden die in het teken staan van duurzaamheid, kunst, recreatie en spelen. Ze voeren de bezoekers langs de woonschepen.
Hoogbouw en stedelijk karakter
Wethouder Eric van der Burg kijkt uit naar de komst van het Sluishuis. “Amsterdam ontwikkelt de komende jaren een aantal wijken waar hoogbouw en een stedelijk karakter centraal staan. Dat is ook terug te zien in het ontwerp van het Sluishuis, waarbij volop rekening is gehouden met de ligging aan het water zodat Amsterdammers daar straks kunnen sporten en ontspannen. Met het panorama dak en horecavoorzieningen wordt het Sluishuis bovendien een plek waar niet alleen IJburgers, maar mensen uit de hele stad op af zullen komen.”
De gemeente Amsterdam riep Vorm/BESIX uit tot winnaar van de ontwikkeling van het Sluishuis. Het pand is ontworpen door beide architectenbureaus, in combinatie met de bekende Deense architect Bjarke Ingels Group (BIG) en BARCODE Architects uit Rotterdam. Geld voor het project komt van vermogensbeheerder MN.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec 2024In de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Reactie toevoegen