Karakteristiek Sluishuis combineert water met wonen en recreatie
Het Sluishuis kent een opvang van zo’n 46.000 vierkante meter. Er is plaats voor circa 380 energieneutrale appartementen, 4.000 vierkante meter commerciële ruimten, 240 ondergrondse parkeerplaatsen en een opvallend waterprogramma met plek voor zo’n 30 varende woonschepen.
Gebouw is schuin afgesneden
Het Sluishuis wordt een karakteristiek gebouw dat bewoners en bezoekers van IJburg verwelkomt. Het gebouw is schuin ‘afgesneden’ in de richting van IJburg, zodat er een natuurlijke overgang ontstaat naar de kleinschaligere bebouwing in de omgeving. De ontwerpers hopen op deze manier de inval van zonlicht te optimaliseren voor de terraswoningen.
Om het Sluishuis wordt met een vrij toegankelijke archipel een nieuwe wereld toegevoegd aan IJburg. Zo geeft een looppad, drijvend op het water, een weids zicht over de open en landschappelijke omgeving. Steigers verbinden een compositie van karakteristieke eilanden die in het teken staan van duurzaamheid, kunst, recreatie en spelen. Ze voeren de bezoekers langs de woonschepen.
Hoogbouw en stedelijk karakter
Wethouder Eric van der Burg kijkt uit naar de komst van het Sluishuis. “Amsterdam ontwikkelt de komende jaren een aantal wijken waar hoogbouw en een stedelijk karakter centraal staan. Dat is ook terug te zien in het ontwerp van het Sluishuis, waarbij volop rekening is gehouden met de ligging aan het water zodat Amsterdammers daar straks kunnen sporten en ontspannen. Met het panorama dak en horecavoorzieningen wordt het Sluishuis bovendien een plek waar niet alleen IJburgers, maar mensen uit de hele stad op af zullen komen.”
De gemeente Amsterdam riep Vorm/BESIX uit tot winnaar van de ontwikkeling van het Sluishuis. Het pand is ontworpen door beide architectenbureaus, in combinatie met de bekende Deense architect Bjarke Ingels Group (BIG) en BARCODE Architects uit Rotterdam. Geld voor het project komt van vermogensbeheerder MN.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Reactie toevoegen