Kantoorpanden moeten flink verstevigd worden
Een van de grootste voorbeelden waarbij het de afgelopen jaren misging, is de parkeergarage bij luchthaven Eindhoven. Het type vloer dat is gebruikt bij deze garage, is sinds 2000 veel toegepast. Deze breedplaatvloeren zijn tweederde zwakker dan van tevoren werd aangenomen. Uit nieuw onderzoek blijkt daarbij dat ook afgeleiden van deze vloersoort minder sterk zijn dan van tevoren gedacht werd.
Toezicht
Deze typen vloeren worden vanaf nu dan ook scherper in de gaten gehouden, schrijft Financieel Dagblad. Hoewel er niet direct gevreesd wordt voor nieuwe instortingen van gebouwen, moeten eigenaren van risicogebouwen in heel Nederland uit voorzorg hun vloeren laten controleren en waar nodig verstevigen. Hierna zijn de minder risicovolle panden aan de beurt.
Gebruikers
Niet alleen eigenaren, ook gebruikers van de gebouwen worden getroffen door de controles. Wie in een gebouw zit, moet misschien tijdelijk weg of krijgt te maken met bouwers die een plafond loshalen en met boormachines in de weer gaan. Zo'n herstelklus kan drie maanden duren en huurders kunnen dan niet altijd hun gebouw op de oude manier gebruiken. De kosten die dit oplevert kunnen hoger zijn dan de kosten voor het herstel zelf.
Rode lijst
De rijksoverheid zette dit voorjaar acht overheidsgebouwen op een rode lijst - waaronder de rechtbank Zwolle en het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag. Gebruikers mogen de vloer minder zwaar belasten en op sommige verdiepingen zijn feestjes verboden. In de gebouwen zijn soms enkele ruimtes helemaal afgezet.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep 2024Op de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Reactie toevoegen