Kantoorgebouw door Foster + Partners op unieke waterrijke locatie
Het nieuwe hoofdkantoor met een totaaloppervlak van 39.000 m2 is gelegen aan de waterkant nabij de Sont, een zeestraat die het Deense Kopenhagen verbindt met het Zweedse Malmö. Het pand wordt geflankeerd door een wijk met veel laagbouw, waardoor iedere werkplek van het kantoor weidse uitzichten krijgt over de Zweedse kust.
Plint als dijk
Uniek aan het Deense project is de plint. Deze stenen fundering ondersteunt de ‘lichtere’ glazen verdiepingen – een typerend contrast – en dient tegelijkertijd als ‘eerste lijn van verdediging’ tegen overstromingen. Straatmeubilair en landschapselementen zijn geïntegreerd in de plint.
“We wilden een sterke basis creëren die zich verbindt aan deze unieke, waterrijke locatie en tegelijkertijd het gebouw boven dat niveau laat uitstijgen,” aldus Grant Booker van Foster + Partners. “Dit creëert onafgebroken uitzichten vanaf de begane grond over de zeestraat en de omliggende haven.”
© Foster + Partners
Glazen hub
Elk van de zes verdiepingen plus het overkappende dak steekt verder uit dan die eronder. Hierdoor ontstaat een soort omgekeerde trapsgewijze constructie die elke verdieping van schaduw voorziet. Het pand benut de driehoekige bouwlocatie ten volste, een aspect dat pas echt zichtbaar wordt als het gebouw van boven bekeken wordt.
Het hart van het gebouw bestaat uit een enorm atrium met panoramische uitzichten vanaf diverse loopbruggen tegen de glazen gevel aan. In het atrium bevinden zich een lobby, café, ontspanningsruimte en conferentiefaciliteiten. De kantoorruimtes en laboratoria zijn strategisch geplaatst, zoals individuele werkruimtes in de hoeken van het pand om stilte te waarborgen. Die hoeken zijn ook voorzien van uitzichten en genieten van veel daglicht door de transparante gevel.
© Foster + Partners
Meer informatie over het project leest u op de website van Foster + Partners.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Watercoalitie: 'Onvoldoende maatregelen kabinet Schoof'
27 sep om 07:30 uurWater wordt in de gebouwde omgeving een steeds belangrijker issue. Niet voor niets werd de politiek daar deze…
Jubileum voor Vakbeurs Openbare Ruimte
24 sep om 07:30 uurPrecies twintig jaar geleden werd de eerste en meteen succesvolle editie gehouden van de Vakbeurs Openbare…
Reactie toevoegen