Kantoorgebouw door Foster + Partners op unieke waterrijke locatie
Het nieuwe hoofdkantoor met een totaaloppervlak van 39.000 m2 is gelegen aan de waterkant nabij de Sont, een zeestraat die het Deense Kopenhagen verbindt met het Zweedse Malmö. Het pand wordt geflankeerd door een wijk met veel laagbouw, waardoor iedere werkplek van het kantoor weidse uitzichten krijgt over de Zweedse kust.
Plint als dijk
Uniek aan het Deense project is de plint. Deze stenen fundering ondersteunt de ‘lichtere’ glazen verdiepingen – een typerend contrast – en dient tegelijkertijd als ‘eerste lijn van verdediging’ tegen overstromingen. Straatmeubilair en landschapselementen zijn geïntegreerd in de plint.
“We wilden een sterke basis creëren die zich verbindt aan deze unieke, waterrijke locatie en tegelijkertijd het gebouw boven dat niveau laat uitstijgen,” aldus Grant Booker van Foster + Partners. “Dit creëert onafgebroken uitzichten vanaf de begane grond over de zeestraat en de omliggende haven.”
© Foster + Partners
Glazen hub
Elk van de zes verdiepingen plus het overkappende dak steekt verder uit dan die eronder. Hierdoor ontstaat een soort omgekeerde trapsgewijze constructie die elke verdieping van schaduw voorziet. Het pand benut de driehoekige bouwlocatie ten volste, een aspect dat pas echt zichtbaar wordt als het gebouw van boven bekeken wordt.
Het hart van het gebouw bestaat uit een enorm atrium met panoramische uitzichten vanaf diverse loopbruggen tegen de glazen gevel aan. In het atrium bevinden zich een lobby, café, ontspanningsruimte en conferentiefaciliteiten. De kantoorruimtes en laboratoria zijn strategisch geplaatst, zoals individuele werkruimtes in de hoeken van het pand om stilte te waarborgen. Die hoeken zijn ook voorzien van uitzichten en genieten van veel daglicht door de transparante gevel.
© Foster + Partners
Meer informatie over het project leest u op de website van Foster + Partners.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec 2024In de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Reactie toevoegen