Interactie tussen bewoners door gat in toren
De Vandad Ecologic Tower met een oppervlak van 40.000m2 moet in de Iransese stad Masshad worden gebouwd. Het ontwerp gaat uit van een integratie van passieve groene energie en moest van de opdrachtgever ‘elementen van de levensstijl in een klein dorp’ bevatten.
Interactie door gedeelde groene ruimtes
De ontwerpbureaus verdiepten zich daarop in de moderne levensstijl en hoe die doorbroken kan worden door architectuur. “De strikte toe-eigening van ruimte en ruimtelijk bezit is een algemeen geaccepteerd aspect van het hedendaagse stedelijke leven,” aldus ZAAD Studio. “Interactie met de omgeving en andere inwoners is geminimaliseerd tot wat er binnen onze eigen grenzen afspeelt.”
“Ons voorstel tracht een nieuwe vorm van identiteit in de moderne stedelijke paradigma te introduceren door te investeren in gemeenschap en een natuurlijke omgeving. Hierdoor nodigen we uit tot communicatie middels een netwerk van gedeelde groene ruimtes zodat de kwaliteit van het leven en de wederzijdse afhankelijkheid van de inwoners wordt verhoogd.”
Void design
Dit resulteerde in een ontwerp van een rechthoekige woontoren die wordt doorbroken door een enorm gat. De theorie hierachter is gebaseerd op de filosofie van void design, waarin een lege ruimte juist een toevoeging is voor de kwaliteit van het ontwerp, in dit geval doordat de mogelijkheid tot interactie ontstaat.
“Dit creëert een groene vallei tussen twee staande en verbonden torens,” aldus de architect. “Als de tuinen van één toren worden verzorgd, voegt dat toe aan het uitzicht van de andere toren.” De overige gevelelementen zijn strak, conform de dominante stedelijke context. Het interieur is een netwerk van verbonden micro-ruimtes: “Niet zo zeer een verticale stad, maar een verticaal dorp.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Reactie toevoegen