In Space-S beslisten de bewoners over hun huizen en leefomgeving
Aan de gevels komt die diversiteit tot uitdrukking in de zes Hagemeistersorteringen die in Space-S zijn ingezet. Die sorteringen kozen de bewoners zelf, in overleg met de architecten van Inbo.
Space-S stamt misschien niet uit de tijd dat men actie nog als axie schreef, maar de geest van de jaren zeventig huist wel degelijk in dit Eindhovense woningbouwproject op Strijp-S. De bewoners hadden een rol als co-creator en sturende opdrachtgever. Op workshops en via Facebook formuleerden zij hun wensen voor Space-S. En zij konden op het Inbo-kantoor met piepschuimblokken 1:1 woningplattegronden en woonruimtes opbouwen en uitproberen. Projectarchitect Aron Bogers van Inbo: “Met deze manier van ontwerpen hebben we kwaliteiten gerealiseerd die in een traditioneel bouwproces niet zomaar mogelijk of haalbaar zijn. En ons bouwtraject was ook nog eens korter dan bij een conventioneel bouwproject.”
Groene hoven, dichtheid van Parijs
De bottom-up aanpak resulteerde in een stadse woonbuurt met zeven gebouwen, gegroepeerd aan groene hoven en met een dichtheid vergelijkbaar met de binnenstad van Parijs. Space-S telt meer dan tweehonderd principieel verschillende woningtypen en elk van de zeven woongebouwen heeft een eigen structuur. Aron Bogers: “Je vindt in Space-S appartementen met 110 vierkante meter voor grote gezinnen, lofts, hotel+ appartementen van dertig vierkante meter met collectieve voorzieningen, studentenwoningen, woningen met extra ruimte voor hobby of werk en studio's voor beschermd wonen. Allemaal gemengd over de verschillende blokken en allemaal gerealiseerd als sociale huur.”
Credit: Hagemeister / Andreas Secci
Hagemeistersortering
Zes van de zeven woongebouwen van Space-S kregen gevels met een Hagemeistersortering. Een wens van de gebruikers, aldus Aron Bogers: “Er is met hen druk overlegd over de gewenste uitstraling van de gebouwen. De bewoners gaven de voorkeur aan gebouwen die zouden passen bij het DNA van de plek, bij de bestaande industriële baksteenarchitectuur van Strijp-S.” Daarnaast mochten de woongebouwen van de bewoners onderling verschillen, maar ze moesten wel herkenbaar familie van elkaar zijn. Bogers: “Dus aan de gevels geen bonte mix van baksteen, maar per gebouw één sortering, van een fabrikant met een range van stenen die herkenbaar één familie vormen.”
Dat werden zes architectuursorteringen van Hagemeister: Lübeck, Liverpool, Rostock, Weimar, Farsund en Ruhrerde. Bogers: “Het karakter van de Hagmeistersorteringen past uitstekend bij de locatie – het zijn harde strengpersstenen met een industriële uitstraling.” De zes sorteringen vormen volgens Bogers een compositie van kleur met een duidelijke relatie tot de gebouwen in de omgeving.
Space-S is een van de negen nominaties voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018. De winnaar wordt op 18 mei bekendgemaakt.

Credit: Hagemeister / Andreas Secci
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Smûk: gezonde, houten en betaalbare woning met Deense roots
10 feb om 07:30 uurWaar Denemarken met CO2-beprijzing de landbouw toekomstbestendig wil maken, komen vanuit de Deense bouwsector…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Reactie toevoegen