Hoogtepunt bouw FENIX: plaatsing 22 meter hoge liftkern
De bouw van de Tornado neemt nog tot in 2024 in beslag. Het kunstwerk bestaat uit twee trappen die in elkaar draaien als een helix en uit de historische Fenixloods II omhoog wervelen. Het uitzichtplatform zweeft 24 meter boven de grond. Het biedt uitzicht over de Maas, richting de horizon waar ruim drie miljoen landverhuizers vanaf eind 19e eeuw inscheepten voor vertrek naar de Verenigde Staten en Canada.
Kunstwerk
Via de entree op de begane grond van de loods is de Tornado toegankelijk. Bezoekers kiezen hun route naar boven met één van beide trappen. De buitenzijde is van roestvrijstaal. De houten binnenbekleding van de Tornado geeft het gevoel aan boord te stappen van een schip en op reis te gaan. Op de eerste etage is de toegang tot het museum, waar hedendaagse kunst, fotografie, koffers en historische objecten te zien zijn die verhalen vertellen over migratie. Verder omhoog is het uitzichtpunt, met het panorama over de Maas en de noordkant van Rotterdam. De Tornado is onderdeel van het museum en is het grootste kunstwerk uit de collectie van FENIX.
MAD Architects
MAD Architects kreeg in 2018 de opdracht voor FENIX. Met de keuze voor MAD Architects eert FENIX de geschiedenis van Katendrecht, de wijk waar het museum verrijst. Katendrecht was eens het eerste Chinatown van Europa. Een wijk van komen en gaan, waar allerlei nationaliteiten en bevolkingsgroepen samenleven. Ma Yansong liet zich inspireren door de geschiedenis die zich aan de kades van FENIX voltrok. Ma Yansong: "FENIX will be a place to wonder and to explore about the past, the present and the future. When we look at the path we’ve been through in the past, we know the future won’t be linear."
Staaltje engineering
Tussen de eerste schets uit 2018 en de komst van de Tornado is drie jaar gewerkt. Engineers van de firma’s IMd, CSM en CIG hebben non-stop gerekend aan de complexe constructie. In Vlaanderen is de liftkern vervaardigd, die met speciaal vervoer vijf dagen onderweg zal zijn naar Rotterdam. Later dit jaar wordt gestart met de opbouw van de Tornado. Dat gebeurt in onderdelen. Het frame is vervaardigd door CSM, een bedrijf dat ook complexe gebouwen, bruggen en achtbanen realiseert; het principe is vergelijkbaar. De installatie van het grootste deel van de liftkern aankomende woensdag is de eerste stap. Bovenop de 22 meter hoge constructie komt in een latere fase het uitkijkplatform. De totale hoogte van de tornado wordt bijna 30 meter.
Over FENIX
FENIX is gevestigd in de Fenixloods II, op Katendrecht in Rotterdam. De monumentale loods wordt door Dura Vermeer gerestaureerd. Terwijl daar de afbouw start, wordt in het hart van het gebouw gewerkt aan de Tornado. Het museum beslaat de gehele eerste etage en heeft een panoramisch uitzicht op de rivier. Op de begane grond komt cultureel, creatief en culinair aanbod.
In de directe omgeving van de voormalige op- en overslagloods stapten miljoenen mensen aan boord van passagiersschepen voor vertrek naar een nieuwe bestemming. In FENIX gaat het over die bewegingen en alle emoties die daarbij opgeroepen worden. Liefde, hoop en avontuur beweegt mensen over de hele wereld om hun koffers te pakken. Vanuit een Rotterdams perspectief verzamelt FENIX actief een collectie internationale (hedendaagse) kunst, fotografie en historische objecten die deze verhalen tot leven brengt. FENIX is een initiatief van Stichting Droom en Daad.
Meer artikelen met dit thema
Dichotomie van maken
15 jun 2023MVRDV transformeert voormalige raffinaderij Hangzhou Grand Canal
22 mei 2023Het masterplan van MVRDV en OpenFabric heeft de competitie gewonnen voor de transformatie van het Hangzhou Oil…
Conceptueel bouwen: sneller, goedkoper en beter volgens IGG Bouweconomie
22 mrt 2023Volgens onderzoek van IGG Bouweconomie, in opdracht van Netwerk Conceptueel Bouwen (NCB), is conceptueel bouwen…
Zier er spectaculair uit.
Ingediend door ed wagemaker (niet geregistreerde gebruiker) op wo, 16/02/2022 - 11:37
Zier er spectaculair uit.
Ingediend door ed wagemaker (niet geregistreerde gebruiker) op wo, 16/02/2022 - 11:37
Reactie toevoegen