Hoogste punt Catharijneknoop in Utrecht bereikt
De uitbreiding van Hoog Catharijne omvat circa 35.000 m2 bruto-vloeroppervlakte voor retail en zal verder bestaan uit nieuwe appartementen, een hotel en een ondergrondse parkeergarage. Techniplan Adviseurs is verantwoordelijk voor het ontwerp van alle installaties, inclusief de collectieve warmte-/koudeopwekkingsinstallatie (WKO) en de begeleiding van de gefaseerde realisatie en oplevering.
Integratie oude en nieuwe gebouwen
De ondergrondse parkeergarage werd begin augustus geopend. Deze nieuwe parkeergarage heeft vijf verdiepingen en biedt ruimte voor circa 1.300 auto’s. Bijzonder is dat de toegang tot de garage zich op niveau -3 bevindt. Bezoekers kunnen de garage via twee tunnels van circa 200 meter lang bereiken.
“Hoog Catharijne is een zeer complex en grootschalig project dat gefaseerd wordt uitgevoerd. Daardoor is het van belang om continu de plannen en activiteiten met diverse opdrachtgevers, gebruikers, ontwerpende partijen en de aannemer af te stemmen,” zegt Michel Keijser, projectleider bij Techniplan. “Wat vooral bijzonder is aan dit project, is dat het nieuwe deel compleet geïntegreerd wordt met het bestaande winkelcentrum. Tijdens de bouwfase blijven delen van het bestaande winkelcentrum beschikbaar, waaronder een 24-uurs looproute voor het winkelend publiek en reizigers die van de stad naar het treinstation lopen.”
Groot collectief WKO-systeem
Om de CO2-uitstoot voor het winkelcentrum aanzienlijk te verminderen, is het project aangesloten op een collectief warmte-/koudeopslagsysteem. Met dit systeem wordt jaarlijks 290.000 m3 aan conventionele energie bespaard. Bovendien levert het een besparing op van 500 ton CO2-uitstoot. “Dit is te vergelijken met een CO-afname van de jaarlijkse uitstoot van 25.000 bomen,” aldus Keijser.
Vanwege de gefaseerde realisatie van de verschillende bouwdelen die op de WKO moesten worden aangesloten, is in 2010 eerst één warmtepomp opgesteld. Tegelijkertijd zijn voorbereidingen getroffen om op een later moment de volgende twee warmtepompen te plaatsen. Deze zijn begin 2016 geplaatst en aangesloten. De drie bronnen zijn allemaal in 2010 geboord. Hiervan zijn de laatste twee doubletten medio 2016 afgemonteerd en in gebruik genomen.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
BNA pleit voor herziening Europese aanbestedingsrichtlijnen
20 mrt om 16:35 uurDe Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft gereageerd op de open consultatie van de…
Ruimtegenoten: voor een toekomstbestendige woningvoorraad
18 mrt om 07:30 uurHoe kunnen we de huidige woningvoorraad beter verdelen, zodat er zo min mogelijk nieuwe woningen bijgebouwd…
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Maak ook kans op de Blue Zone Festival Award
14 feb om 07:30 uurBen jij dagelijks bezig met ruimtelijke ontwikkelingen en maatschappelijke interventies? En dragen die ook bij…
Podcast S&A Luisterlandschap: vol energie in scholenbouw
5 feb om 07:30 uurIn de nieuwe podcast S&A Luisterlandschap duiken we diep in het realiseren van maatschappelijk vastgoed en…
Trends in circulair bouwen: transformatie
3 feb om 07:30 uurIn een recent overzichtsartikel schreef de Dutch Green Building Council over actuele ontwikkelingen op het…
De Nederlandse woonzorgmarkt in internationaal perspectief
2 dec 2024In het kader van woningbouwbeleid en ouderenzorg moet Nederland de focus verleggen van…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov 2024Het is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Reactie toevoegen