Het Platform in Utrecht is Dak van het Jaar 2019
In totaal maakten negentien projecten kans op de onderscheiding. Het project dat op alle vijf de beoordelingscriteria het hoogst scoorde, sleepte de titel in de wacht. De criteria zijn als volgt: ‘techniek’, ‘esthetiek’, ‘duurzaamheid’, ‘samenwerking’ en ‘veiligheid’. Nieuw dit jaar was dat er werd gewerkt met een shortlist van drie projecten. Door middel van dronebeelden van de projecten en interviews met de betrokken bouwpartijen werden de projecten op een snelle en heldere manier gepresenteerd. Deze videopresentaties zijn gepubliceerd op www.dakvanhetjaar.nl, onder ‘Terugblik’.
Winnaar - Het Platform te Utrecht
Het mixed-use gebouw Het Platform te Utrecht, pal naast het treinstation Utrecht CS en Hoog Catherijne, is bijzonder omdat het eigenlijk zelf een dak is: het is gerealiseerd op de overkapping van het tramstation van de Uithoflijn, direct grenzend aan station Utrecht Centraal. Het dak biedt ruimte aan vrijwel alle functies: recreatie, het stimuleren van biodiversiteit, waterbuffering en luchtkwaliteit. De beplanting van de daktuinen door Studio LandLab is geïnspireerd op de verschillende landschappen in de provincie Utrecht.
Ook over de uitvoering had de jury niets dan lof. Dat tijdens de uitvoering gebruik werd gemaakt van een kraan van een naastgelegen project is het toppunt van samenwerking. Door de drukke locatie was het veilige verticale transport een extra aandachtspunt, waar op een knappe manier invulling aan is gegeven. De veiligheid is door de toepassing van een borstwering op een zekere manier geregeld.
De overige projecten op de shortlist waren:
Amsterdome te Amsterdam
De Amsterdome betreft een oud dak dat volledig opnieuw is gerealiseerd als dak van een evenementenlocatie. Het is een volledig circulair gebouw, zelfs het interieur is vervaardigd uit gerecycled materiaal (oude zeecontainers). Het dak werd in 2D ontworpen, de realisatie van het dak in het Amsterdome was daarmee een puzzel. Gerhard Rijsdijk van het verantwoordelijke aannemersbedrijf APR Projects noemde het dak in het begeleidende filmpje dan ook een ‘wauw-dak’.
Bisonspoor Business Centre te Maarssen
Het business center van het Bisonspoor in Maarssen heeft een dak dat is uitgevoerd met behulp van EFTE luchtkussens van Buitink Technology. Het is een lichtgewicht constructie (2 kg/m²) die in de binnenruimte zeer licht en comfortabel is. De betrokken bouwpartijen hebben op een goede manier samengewerkt en ook de veiligheid in de onderhoudsfase is op een goede manier verzorgd. Het ligt in de bedoeling dat er ook groendaken worden aangelegd op de overige dakvlakken.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?
17 apr om 07:30 uurTijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…
Blue zones bieden een wenkend perspectief
3 apr om 07:30 uurBlue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…
Reactie toevoegen