Het grootste zonnepark van Nederland
Ingeklemd tussen de brede verkeersader Rotterdam-Antwerpen en de westrand van de stad Breda, op een nu nog braakliggend bedrijventerrein, bouwt De ZonneWIJde op een oppervlakte van bijna twee hectare het grootste door burgers geïnitieerde zonnepark van Nederland. Het park produceert met 7.000 panelen duurzame energie voor Bredanaars die participeren in het project.
Inwoners van Breda kunnen een zonnepaneel kopen op het park voor 450 euro inclusief onderhoud, verzekering, beveiliging en alles wat er nog meer bij komt kijken. Zij krijgen zo de mogelijkheid om zonder zonnepaneel op hun eigen dak toch duurzame energie op te wekken. Het is ook mogelijk een deel van een zonnepaneel aan te schaffen vanaf 25 euro. Deelname is niet beperkt tot Breda; iedereen in Nederland kan meedoen aan dit project, dat deels via crowdfunding gefinancierd wordt. Die wijze van financiering past naadloos bij de gedachte achter de ZonneWIJde, een initiatief van en voor burgers.
Toplocatie
De locatie was vanaf het eerste moment omstreden vanwege de hoge economische waarde van deze Bredase toplocatie. Zeker omdat de stad meerdere door bedrijven verlaten braakliggende terreinen rijk is. Het Ritmeesterpark, van origine gereserveerd voor de ontwikkeling van een logistieke campus, had geen duidelijk programma. Dat was een overweging om juist voor deze locatie te kiezen.
Omdat de ZonneWIJde op een toplocatie komt, gaat het in het oog springen en nieuwe initiatieven stimuleren. Het terrein heeft bovendien archeologische waarde. Het ‘roeren van de grond’ is daarom niet toegestaan. De 7.000 panelen vormen straks als het ware een beschermende deken over de relicten in de grond. De gunstige ligging, goed aangetakt op de lokale infrastructuur, opent de mogelijkheid om een zonnetankstation en een mobiel waterstofdistributie -en productiepunt op te zetten. Ook dat woog mee.
Productie
Als de ZonneWIJde eenmaal gerealiseerd is, gaat het park de komende twintig jaar per jaar gemiddeld 1,6 GWh elektriciteit produceren. Voldoende om te voorzien in de elektriciteitsbehoefte van 450 huishoudens. De ZonneWIJde kan rekenen op steun van de gemeente Breda, de provincie Noord-Brabant, Green Choice en een Nederlandse bank die tot de duurzaamste banken van de wereld behoort.
Verder lezen
Dit artikel komt uit het magazine Stedebouw & Architectuur, thema Zorg & Bouw 2015. U kunt dit nummer op 27 februari downloaden uit onze bibliotheek, daarvoor dient u wel een lidmaatschap te hebben.
Geen lid? Dan kunt u dit nummer los bij ons bestellen. Neem daarvoor contact op met onze klantenservice.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov om 07:30 uurVeel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Talloze manieren om te bouwen mét vleermuizen
15 okt om 07:30 uurVleermuizen bezitten een beschermde status en vormen daarom vaak een sta in de weg voor de bouwsector. Duik nu…
Reactie toevoegen