Het grootste theater van noord Nederland heropend
Het ontwerp voor de nieuwe voorziet in volledige reorganisatie van de publieke en service-ruimten in de bestaande schouwburg en een uitbreiding met een nieuwe Vlakke Vloerzaal, Filmzaal, studio’s en de nieuwbouw van De Meldij. Tevens is de backstage logistiek vergroot en verbeterd en het laden en lossen inpandig gebracht. De nieuwe korengele gevelbekleding geeft het complex een geheel nieuwe uitstraling.
De Lawei beschikt over drie theaterzalen met eigen foyers, de Rutger Hauerzaal (multi-mediazaal vernoemd naar de acteur, die zijn toneelcarrière ooit in De Lawei begon), en twee studiozalen. Daarnaast is er een restaurant, theatercafé Hopper, lounge- en conferentieruimten en, in de uitbreiding, ateliers en leslokalen.
De Lawei bestaat sinds 1960 en dankt zijn oprichting aan de komst van een fabriek van Philips naar Drachten. In 1965 werd er een theaterzaal gebouwd, met 460 stoelen. De huidige grote zaal en de grote foyer werd in 1985 door architect Bonnema aan het complex toegevoegd, tegelijk met lokalen voor het Centrum voor Cultuureducatie. Door de vele verbouwingen, ombouwen en doorbraken was het gebouw onoverzichtelijk geworden. Bevoorradingslijnen en publiek liepen door elkaar. Het ontwerp van TenBrasWestinga brengt een nieuwe heldere structuur aan.
De hoofdentree van De Lawei
Een centrale route verbindt de entree van De Lawei met de nieuwe entree aan de westzijde van het complex. Aan deze zgn. slagader liggen alle publieke functies. De hoofdentree van De Lawei blijft aan het Laweiplein, maar heeft een hele nieuwe uitstraling door de bouw van de foyer van de Kleine Zaal op de eerste verdieping. Het Theatercafé heeft veel meer uitstraling aan het plein en staat in open verbinding met het restaurant en de foyer van de Grote Zaal. Rondom de foyer van de Grote Zaal zijn lounge, conferentieruimten en de Kunstgalerij gesitueerd. De multifunctionele foyer is nog meer geschikt gemaakt voor manifestaties en evenementen.
Aansluitend aan de foyer is de royale entreehal van De Meldij gesitueerd. De golvende entreegevel maakt een nieuwe entree aan deze zijde vanzelfsprekend. De entreehal is georganiseerd om de brede tribunetrap die tevens de toegang vormt naar de nieuwe vlakke vloerzaal. De hoogglanzende witte gietvloer weerkaatst het daglicht tot diep in het gebouw.
BaOpt (Bauer Optimalisation) luchtbehandelingssysteem
In het hele gebouw is het BaOpt (Bauer Optimalisation) luchtbehandelingssysteem toegepast. Het verhoogt het comfort en is meer dan 25% energiebesparend. Voor de verlichting zijn speciale afspraken met Philips gemaakt. Samen met de WKO, de gekozen materialen en de onderhoudsvrije gevel is de Lawei duurzaam getransformeerd en uitgebreid tot nieuw, modern, multifunctioneel theater.
Meer weten over dit project? Klik hier voor het projectdocument.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt 2024De Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt 2024Optoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep 2024Op de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Reactie toevoegen