Handleiding CLT voor architecten en bouwkundigen gepubliceerd
Als resultaat van een eigen onderzoek naar de mogelijkheden van hout binnen de gestapelde woningbouw, publiceert Inbo de ‘Handleiding Cross Laminated Timber (CLT) voor architecten en bouwkundigen’. Het onderzoeksteam, bestaande uit Merel Vos, Gustaf Jackson, Bahar Yildiz en Joost van den Berg, richtte zich op CLT, ook wel massieve houtbouw genoemd.
“We hadden zelf veel vragen over de toepassing van hout, zeker op het gebied van de gestapelde woningbouw. Er zijn nog maar weinig praktijkvoorbeelden in Nederland: de eerste woongebouwen van CLT worden nu opgeleverd. Een diepgaand onderzoek was daarom noodzakelijk. Want als we meer begrip hebben van de toepassing van hout, kunnen we juist door de gestapelde woningbouw een fikse slag maken in de opschaling van houtbouw,” aldus Merel Vos, bouwkundige bij Inbo en initiator van het houtbouw-onderzoek.
Kennis beschikbaar maken
Het team voerde gesprekken met partijen in de bouwsector, die ervaring hebben met bouwen in hout. Team V Architectuur, Arup, Pieters Bouwtechniek, Adviesbureau Lüning en Finch Buildings waren bereid hun kennis te delen. Daarnaast analyseerde het team CLT-woongebouwen, die recent in Nederland verrezen, zoals Haut, Patch 22 en Stories, en bracht het team de respectievelijke bouwkundige oplossingen in kaart.
De 'Handleiding CLT' stimuleert architecten om te kiezen voor houtbouw. Het geeft praktische handvatten voor het ontwerpproces: van de initiatie-fase tot de uitvoering, met een focus op gestapelde woningbouw. Denk aan vuistregels tijdens de SO fase, hoe maak je een goede kostenberekening, hoe krijg je bouwpartners enthousiast, hoe los je de akoestiek en brandveiligheid op, principe detaillering, etc.

Het onderzoeksteam van Inbo. Beeld: © Hetportretbureau
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Buurttransformatie: problemen oplossen met andere problemen
28 apr om 07:30 uur 17 minKom jij nog weleens een Warmtetransitievisie tegen? De rapporten zijn inmiddels weggestopt in bureauladen,…
Collectief wonen: antwoord op dubbele vergrijzing & zorgdruk
15 apr om 07:30 uur 5 minIn Nederland neemt de druk op wonen en zorg toe, mede door de dubbele vergrijzing. Tegelijkertijd willen steeds…
Blue Zone Festival: hét event voor de gezonde leefomgeving
7 apr om 07:30 uurHet tweede Blue Zone Festival richt zich op iedereen die betrokken is bij het creëren van gezonde…
Twee keer op de fiets langs ecodorpen en -gemeenschappen
4 apr om 07:30 uurDe Nederlandse tak van het Global Ecovillage Network biedt ondersteuning aan individuen en gemeenschappen die…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Reactie toevoegen