Handleiding CLT voor architecten en bouwkundigen gepubliceerd
Als resultaat van een eigen onderzoek naar de mogelijkheden van hout binnen de gestapelde woningbouw, publiceert Inbo de ‘Handleiding Cross Laminated Timber (CLT) voor architecten en bouwkundigen’. Het onderzoeksteam, bestaande uit Merel Vos, Gustaf Jackson, Bahar Yildiz en Joost van den Berg, richtte zich op CLT, ook wel massieve houtbouw genoemd.
“We hadden zelf veel vragen over de toepassing van hout, zeker op het gebied van de gestapelde woningbouw. Er zijn nog maar weinig praktijkvoorbeelden in Nederland: de eerste woongebouwen van CLT worden nu opgeleverd. Een diepgaand onderzoek was daarom noodzakelijk. Want als we meer begrip hebben van de toepassing van hout, kunnen we juist door de gestapelde woningbouw een fikse slag maken in de opschaling van houtbouw,” aldus Merel Vos, bouwkundige bij Inbo en initiator van het houtbouw-onderzoek.
Kennis beschikbaar maken
Het team voerde gesprekken met partijen in de bouwsector, die ervaring hebben met bouwen in hout. Team V Architectuur, Arup, Pieters Bouwtechniek, Adviesbureau Lüning en Finch Buildings waren bereid hun kennis te delen. Daarnaast analyseerde het team CLT-woongebouwen, die recent in Nederland verrezen, zoals Haut, Patch 22 en Stories, en bracht het team de respectievelijke bouwkundige oplossingen in kaart.
De 'Handleiding CLT' stimuleert architecten om te kiezen voor houtbouw. Het geeft praktische handvatten voor het ontwerpproces: van de initiatie-fase tot de uitvoering, met een focus op gestapelde woningbouw. Denk aan vuistregels tijdens de SO fase, hoe maak je een goede kostenberekening, hoe krijg je bouwpartners enthousiast, hoe los je de akoestiek en brandveiligheid op, principe detaillering, etc.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Het waarmaken van de hoogste duurzaamheidsambities
28 okt 2024Bij het mondiaal opererende ingenieursadviesbureau Arup is regeneratief ontwerpen eerder regel dan uitzondering…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt 2024Eerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Reactie toevoegen