Hamburg kiest voor stedenbouw met licht
In 2005 verscheen het 'Lichtkonzept für die Hamburger Innenstadt'. In dat lichtconcept verwoordde Hanzestad Hamburg de mogelijkheden van een nieuw stedenbouwkundig instrument: licht. Kunstlicht wordt in Hamburg sinds 2005 actief ingezet bij het vormgeven van de nachtelijke binnenstad.
Een belangrijke rol vervult de Lichtbeirat, het gremium dat de stad Hamburg sinds 2006 adviseert over het gebruik van kunstlicht bij het ensceneren van de stad bij nacht. Het adviescollege bestaat uit vijf Hamburgse lichtexperts.
Raadhuis
In Hamburg ging de stedenbouw met licht van start met het uitlichten van hèt symbool van de ‘Hanseatische’ democratie: het Raadhuis. Ulrike Brandi Licht (dat in Nederland ook meewerkte aan het licht voor de stations van Rotterdam en Amsterdam) maakte voor het pand aan het Raadhuisplein een lichtplan op basis van de inschaling in het lichtconcept. Daarin werd het Raadhuis aangewezen als het belangrijkste openbare gebouw in de stad en als een belangrijk oriënteringspunt – een status die vertaald werd in meer licht voor de raadhuisfaçade dan voor de gevels van de naburige panden. Ulrike Brandi maakte een grondbelichting van zacht, wit licht en dicht op de façade gemonteerd licht voor het onderstrepen van details, accenten en contrasten, zodat het pand, over verschillende stadsassen al van afstand zichtbaar, als baken uit het donker naar voren komt.
Ulrike Brandi's lichtontwerp bracht het energieverbruik voor de belichting van het Raadhuis met de helft terug, van 16.000 Watt naar 8.000 Watt. Brandi beweerde destijds al, heel ‘Hanseatisch’, dat het in Hamburg niet draaide om almaar meer en almaar feller licht, maar om het definiëren van een fijne afstemming van het gewenste lichtniveau in de stad.
Meer lezen? Download hieronder gratis het artikel over licht in Hamburg, uit de Lichteditie van Stedebouw & Architectuur.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep om 15:00 uurArchitecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?
22 mei om 08:37 uurDeze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…
Bouwen voor een groene toekomst: horizon verleggen naar 2060
15 mei om 11:00 uurIn een deze week gepubliceerde studie concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat de…
Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken
1 mrt om 10:00 uurDe Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…
Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat
6 feb om 07:30 uurDe huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…
Reactie toevoegen