Grotiustorens in Den Haag wordt levendig woonkwartier
De komst van de twee woontorens is een eerste stap naar een grootschalige transformatie van het stationsgebied tot een levendige stadswijk. De voetafdruk van de torens vloeit voort uit een intensieve studie naar de optimale zichtlijnen en verbindingen met de omgeving.
Grotius I is smal, 120 meter hoog en vormt de begrenzing van de Utrechtsebaan. Aan beide kanten van het gebouw is voldoende ruimte over om de routes richting het Beatrixkwartier te creëren. Grotius II is met honderd meter hoogte compacter en bevindt zich naast het Prins Bernhardviaduct. Door de Utrechtsebaan te overkluizen en het geluid en de fijnstof weg te halen.
De torens zijn opgebouwd als typische Haagse torens volgens de in 2016 vastgestelde hoogbouwvisie van de gemeente Den Haag. De torens zullen van veraf te herkennen zijn door de aangebrachte kroon bovenop het gebouw. De kroon bestaat uit een driedimensionaal landschap van terrassen en groen, ontworpen op de oriëntatie van de zon en het zicht op binnenstad en zee. De Grotiustorens worden gezien als een deel van de makeover van het Haagse stationskwartier.
Het midden van elke toren heeft een kwalitatieve, natuurstenen gevel met grote ramen, om de bewoners optimaal zicht op de stad te geven. De kleur van het natuursteen verschuift over de onderste lagen gradueel van een frisse beige tint naar donkerdere, antraciete tint, waardoor de woontorens op straatniveau een 'zachte landing' maken. Deze zachte landing vormt als het ware de basis van de torens.
De Grotiustorens krijgen straks 655 kwalitatief hoogstaande appartementen, deels sociale woningbouw, horeca in de plint en een ondergrondse parkeergarage. Met de Grotius-torens zetten Provast en MVRDV hun succesvolle samenwerking voort. Deze begon met de in 2014 geopende Markthal die niet alleen een belangrijke toeristische trekpleister werd, maar ook een ingrijpende metamorfose betekende voor de buurt rondom station Rotterdam Blaak. De oplevering van de Grotiustorens wordt in 2022 verwacht.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep 2024Op de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Top en blijf door gaan met hoge gebouwen
Ingediend door Anoniem (niet geregistreerde gebruiker) op zo, 04/07/2021 - 14:19
Reactie toevoegen