Groninger studententoren bestand tegen aardbevingen
Halverwege deze maand bereikte De Trefkoel fase 2 het hoogste punt. De Trefkoel maakt deel uit van de herstructurering en versterking van het centrumgebied van de wijk Paddepoel, een uitbreidingswijk uit de jaren 50-60. De locatie is gelegen tegenover het winkelcentrum aan de Zonnelaan, een belangrijke ontsluitingsweg.
Twee fasen
De bouw van De Trefkoel gebeurt in twee fasen die beide onderdeel zijn van de door KENK ontworpen stedenbouwkundige herstructurering. De eerste fase, een woongebouw met 73 huur- en zorgwoningen met voorzieningen, is in 2014 opgeleverd. De tweede fase betreft een herzien ontwerp voor een nieuw programma van 445 studentenwoningen en 20 woningen voor jongeren. Dit programma is ondergebracht in twee bouwmassa's namelijk een middelhoog bouwblok en een 50 meter hoge woontoren.
De hoogbouw markeert de belangrijke positie van het plan binnen de wijk Paddepoel. Kenmerkend aan het plan is de gelede opbouw en de setbacks; hierdoor ontstaat een karakteristiek beeld met diverse woningtypes en buitenruimten. Op de begane grond komen commerciële ruimten en gemeenschappelijke voorzieningen voor de studenten zoals een wasserette met coffee corner.
Aardbevingsbestendig
Belangrijk kenmerk is dat de woontoren aardbevingsbestendig is. Samen met ABT/Wassenaar Seismisch Advies en aannemer Trebbe zijn de gevolgen van de nieuwe NPR-normen door KENK Architecten verwerkt in het ontwerp. Een belangrijk aspect is de zoektocht naar het optimum tussen stijfheid en flexibiliteit. Hiermee kan bovengronds gewicht worden bespaard in combinatie met het veel zwaarder uitvoeren van de fundering. De oorspronkelijk ontworpen constructie van betonwanden en vloeren is deels omgezet in een kolom-structuur met lichte scheidingswanden en balkloze voeren.
Impressie: KENK Architecten ©
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Woningmarkttrends 2025
9 jan om 07:30 uurHoe gaan we in het nieuwe jaar de woningnood tackelen? Zijn de ideeën van minister Mona Keijzer daadwerkelijk…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
Hoe winnen architecten in 2025 aanbestedingen?
30 dec 2024Het einde van een uitdagend jaar nadert, tijd om vooruit te blikken. Op bijvoorbeeld misschien wel de…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec 2024In de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Reactie toevoegen