Groene gevel genereert elektriciteit uit mos
Fotosynthese in gevel
De Moss Voltaics gevel bestaat uit een reeks holle, modulaire kleistenen waarin mos zit. Door middel van technologie op gebied van biophotovoltaics (BPV), die het proces van fotosynthese inzet om elektrische energie op te wekken. Hierdoor ontstaat een gevel die ‘goedkoper, zelf genezend, zelf kopiërend, bio afbreekbaar en een stuk duurzamer is’ dan de doorsnee zonnecel, aldus Mitrofanova.
Het systeem wekt energie op door een symbiotische bacterie die vrijkomt door de fotosynthese van het mos, tezamen met organische samenstellingen. De bacteriën voeden zich op deze samenstellingen, die breken vervolgens af in verscheidene bijproducten, waaronder elektronen.
Elektriciteit opwekken
Het mos wordt geplant in een mix van hydrogel en koolstofvezels die de elektronen aantrekken en omzetten in elektriciteit. In het protoype van Mitrofanova werd 3 volt opgewekt door een reeks van 16 modules. Met uitgebreidere toepassingen zou het, in theorie, het LED-verlichtingssysteem van een gebouw kunnen voeden.
De kleistenen zijn zo ontworpen dat er weinig zonlicht bij het mos komt. Ook worden ze grotendeels niet geglazuurd zodat het klei een kleine hoeveelheid water kan opnemen, waardoor de lucht om het systeem langer vochtig blijft. De stenen zijn zo ontworpen dat ze op elkaar geklikt kunnen worden, waarbij de elektronische connecties ook samengevoegd kunnen worden.
Volgens Mitrofanova zou dit systeem vooral in de noordelijke landen effectief zijn, aangezien standaard zonnecellen daar minder effect hebben terwijl mos in dat klimaat hard groeit. Ander plantmateriaal zou ook kunnen werken, geeft ze aan, maar mos biedt vele voordelen, waaronder een hoge weestand tegen droogte en weinig onderhoud.
Credits:
Project door Elena Mitrofanova van het IaaC
Wetenschappelijke ondersteuning: Paolo Bombelli
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Reactie toevoegen