Groene gevel genereert elektriciteit uit mos
Fotosynthese in gevel
De Moss Voltaics gevel bestaat uit een reeks holle, modulaire kleistenen waarin mos zit. Door middel van technologie op gebied van biophotovoltaics (BPV), die het proces van fotosynthese inzet om elektrische energie op te wekken. Hierdoor ontstaat een gevel die ‘goedkoper, zelf genezend, zelf kopiërend, bio afbreekbaar en een stuk duurzamer is’ dan de doorsnee zonnecel, aldus Mitrofanova.
Het systeem wekt energie op door een symbiotische bacterie die vrijkomt door de fotosynthese van het mos, tezamen met organische samenstellingen. De bacteriën voeden zich op deze samenstellingen, die breken vervolgens af in verscheidene bijproducten, waaronder elektronen.
Elektriciteit opwekken
Het mos wordt geplant in een mix van hydrogel en koolstofvezels die de elektronen aantrekken en omzetten in elektriciteit. In het protoype van Mitrofanova werd 3 volt opgewekt door een reeks van 16 modules. Met uitgebreidere toepassingen zou het, in theorie, het LED-verlichtingssysteem van een gebouw kunnen voeden.
De kleistenen zijn zo ontworpen dat er weinig zonlicht bij het mos komt. Ook worden ze grotendeels niet geglazuurd zodat het klei een kleine hoeveelheid water kan opnemen, waardoor de lucht om het systeem langer vochtig blijft. De stenen zijn zo ontworpen dat ze op elkaar geklikt kunnen worden, waarbij de elektronische connecties ook samengevoegd kunnen worden.
Volgens Mitrofanova zou dit systeem vooral in de noordelijke landen effectief zijn, aangezien standaard zonnecellen daar minder effect hebben terwijl mos in dat klimaat hard groeit. Ander plantmateriaal zou ook kunnen werken, geeft ze aan, maar mos biedt vele voordelen, waaronder een hoge weestand tegen droogte en weinig onderhoud.
Credits:
Project door Elena Mitrofanova van het IaaC
Wetenschappelijke ondersteuning: Paolo Bombelli
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Talloze manieren om te bouwen mét vleermuizen
15 okt om 07:30 uurVleermuizen bezitten een beschermde status en vormen daarom vaak een sta in de weg voor de bouwsector. Duik nu…
Dashboard leefomgeving op basis van ‘marktgedragen data’
14 okt om 07:30 uurMet het binnenkort te lanceren Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is er een nieuwe tool beschikbaar die…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Met Tweede Groene Ring nieuwe ruimtelijke kansen voor Leiden
9 okt om 07:30 uurOpgaven als de energietransitie, mobiliteit en de enorme woningbouwopgave leggen in elke gemeente een claim op…
Wereld Architectuur Dag: focus op jonge generaties
7 okt om 13:00 uurHet is vandaag, de eerste maandag in oktober, Wereld Architectuur Dag! Wij vieren dat met dit bouwwerk van Sou…
Reactie toevoegen