‘Groen moet meer meegenomen worden in bouwplannen’
In november 2018 werd naar buiten gebracht dat BTL zich had aangesloten bij idverde. Vanaf 1 oktober zullen zowel BTL als Verboon Groen & GWW verdergaan onder de naam idverde. De namen van de drie werkmaatschappijen blijven bestaan; Realisatie, Advies en Bomendienst. Een goede ontwikkeling voor het bedrijf, zo zegt Bos. “idverde is een groot platform werkzaam in Frankrijk, Groot-Brittannië, Denemarken en Duitsland. Ze zijn de Europese markleider op het gebied van groene buitenruimte. Er is de laatste jaren veel aandacht voor de waarde en positieve effecten van groen. Dit wordt versterkt door wat er met groen gerealiseerd kan worden op het gebied van klimaat en biodiversiteit. De sterren voor ons vakgebied staan wat dat betreft gunstig. “idverde biedt ons het platform om Europese netwerken te ontsluiten en impact te maken”, aldus Bos.
Integrale visie
De waarde van groen wordt soms onderschat, vindt Bos. Ook door stedenbouwers. “Natuurinclusief bouwen is voor stedenbouwers een nieuwe trend. Groen en klimaatmaatregelen moeten meer meegenomen worden in de bouwplannen. Wat ga je bijvoorbeeld doen aan overlast van regenwater en opwarming van steden? Leg je infrastructuur aan om het hemelwater af te voeren of laat je het infiltreren in de bodem. Daar moet beter over nagedacht worden. Onze oproep voor bijvoorbeeld groot onderhoud in een woonwijk, waarbij riolering en bestrating vernieuwd moeten worden, zou zijn: doe het integraal. Kijk óók vanuit klimaatuitdagingen naar de juiste oplossingen. Zo hebben we in Almere meer bomen geplant, het regenwater laten we meer infiltreren in de bodem en er worden veel materialen hergebruikt”, aldus Bos.
Eén naam
Bos ziet het als een logische stap om vanaf 1 oktober onder één naam verder te gaan. “Het is goed om een gezamenlijke identiteit en uitstraling naar de buitenwereld toe te profileren. Met zowel BTL als Verboon Groen & GWW kunnen we nu de naam idverde gaan laden. Het is voor klanten ook duidelijker als je één naam hanteert.” De overeenkomst tussen BTL, Verboon Groen & GWW en idverde is dat iedereen bevlogen is met het groenvak, zo merkt Bos op. “We willen allemaal projecten maken die van betekenis zijn voor de gebruikers en bijdragen aan een prettig verblijf, een fijne werkplek en een mooie en veilige stedelijke (woon)omgeving.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Reactie toevoegen