Gouden Piramide voor Nationaal Holocaust Namenmonument
Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening kende de prijs toe aan het Nederlands Auschwitz Comitë, dat naast de trofee een geldbedrag van 75.000 euro ontving.
"De professionaliteit waarmee het Auschwitz Comité te werk gaat, verhult soms dat het slechts bestaat uit vrijwilligers die zichzelf een opgave hebben gesteld en tot het uiterste gaan om die opdracht te vervullen", sprak rijksbouwmeester Francesco Veenstra, die de trofee overhandigde aan Grishaver.
Andere genomineerden voor de Gouden Piramide waren de gemeente Groningen met de gebiedsontwikkeling Grote Markt Oostzijde, de Vereniging Dorpsbelang Blije en omstreken met de Terp fan de Takomst aan de Friese Waddenkust, de Vereniging Ecodorp Boekel met de gelijknamige woonbuurt in Boekel en de woningcorporatie Trudo met het appartementencomplex Haasje Over in Eindhoven.
102.202 bakstenen
Het Nationaal Holocaust Namenmonument staat aan de Weesperstraat in Amsterdam. In 102.202 bakstenen zijn de namen gegraveerd van evenzoveel Nederlandse joden, Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het naziregime zijn omgebracht. Het ontwerp is van de Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Het Nederlands Auschwitz Comité nam het initiatief en volhardde in de missie om dit monument te realiseren, een missie die uiteindelijk vijftien jaar in beslag nam. Het resultaat is een even belangwekkende als indringende plek voor herdenking, bezinning en educatie.
Universele boodschap
De jury is onder de indruk van de gedrevenheid die het Nederlands Auschwitz Comité tentoonspreidde. Het wist de juiste architect te vinden om vorm te geven aan de universele en intense boodschap van verdraagzaamheid, en beschermde het ontwerp in het turbulente maatschappelijke proces dat volgde.
Tweejaarlijkse prijs
Met de Gouden Piramide vestigt de rijksoverheid de aandacht op het belang van excellent opdrachtgeverschap in de architectuur en gebiedsontwikkeling. De tweejaarlijkse prijs maakt deel uit van het Actieprogramma Ruimtelijk Ontwerp (ARO), een vierjarig stimuleringsprogramma om de inzet van ruimtelijk ontwerp bij maatschappelijke opgaven te versterken. De ministeries van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties en van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap zijn verantwoordelijk en de overige departementen zijn betrokken. Het actieprogramma vormt een onderdeel van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) en het cultuurbeleid.
De Gouden Piramide wordt sinds 2003 uitgereikt. Eind 2023 start de inschrijving voor de volgende editie.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov 2024Als adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov 2024Als stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov 2024Welke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov 2024De gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt 2024Volgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt 2024De Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt 2024Wat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen