Gevelkas RAI Amtrium: eerste verticale stadsmoestuin van Nederland
In de gevelkas kunnen gewassen worden geteeld voor de keuken van het RAI restaurant en The Roast Room. Het Amtrium herbergt het nieuwe congres- en vergadercentrum van de RAI.
Thema’s voor een intensieve stad
De verticale kas van het RAI Amtrium van Benthem Crouwel geeft Copijn de mogelijkheid haar bijdrage aan de actuele thema’s voor een intensieve stad te etaleren. Met deze kas laat Copijn zien dat een vitale stad op een duurzame wijze omgaat met haar ruimte. Groen geeft verkoeling en rust in de complexe stedelijke omgeving. De gevelkas werkt als een geïntegreerde groene long voor het Amtrium. De ontwerpopgave is een toevoeging van een duurzame groene invulling aan het gebouw.
Aan de zuidzijde van het Amtrium
De verticale kas is op de bovenste vijf verdiepingen aan de zuidzijde van het Amtrium. Er zijn 90 moestuinbakken met een totaal oppervlakte van 30 m2. De klimplanten vormen een vitrage tegen het hete zonlicht en worden geleid door 272 klimdraden van circa vier meter lang. Het irrigatiesysteem wordt volledig automatisch gestuurd met circa 400 meter leidingwerk voor de beregening. De kas dient ook als luchtcirculatie.
De groene long zorgt voor frisse lucht en energie tot in de haarvaten van het gebouw. De verticale moestuin heeft een eigen tuinvrouw die het jaarrond de teelt regelt met een teeltkalender en afstemt met de koks. Hollandse gewassen worden geteeld in de koelere onderverdiepingen en mediterrane gewassen als paprika en tomaat in de bovenste verdiepingen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Reactie toevoegen