Gevel van toonaangevend Koelhuis gerestaureerd
In 1920 bouwde de Nederlandsche Coöperatieve Zuivelverkoop Centrale in Zutphen een koelhuis om er de zomerboter van de aangesloten fabriek te bewaren. In 1923 werd De Landbouw opgericht. Daarmee kwam de weg vrij om ook klanten te trekken die vlees, gevogelte, eieren en fruit wilden koelen. Na de bouw van een modern koel- en vrieshuis even verderop, werd het pand aan de Coenensparkstraat in 2005 gesloten.
Stoer karakter
Na zeven jaar leegstand werd Het Koelhuis weer gekocht. De nieuwe eigenaren, Mieke van Tilburg en Bert Hoogeveen, wilden het pand open en toegankelijk maken voor de omgeving met behoud van het stoere karakter. Achter de dichtgemetselde vensters kwamen roestige stoeltjesprofielen te voorschijn. Ze werden bepalend voor de nieuwe kozijnen en materialisatie. Ook verschenen flink wat briques Falconnier: de zeshoekige, glazen bouwstenen waar de Zwitserse architect Gustave Falconnier in 1886 patent op kreeg. Resten van de koelinstrumenten, de enorme houten isolatiedeuren, weegschalen en de voor die tijd moderne constructie geven het gebouw z’n robuuste karakter. Drie van de vijf verdiepingen zijn inmiddels volop in gebruik.
Tijdens de restauratiewerkzaamheden kwamen ook flink wat briques Falconnier aan het licht.
Specialisten herstellen markant metselwerk
Het bijzondere metselwerk van Het Koelhuis stamt uit de architectuurperiode van de Amsterdamse School. Deze bijna 70 jaar verwaarloosde gevels waren sterk aangetast en op veel plaatsen uitgevallen. Waar nodig is er opnieuw gevoegd en de gehele buitenkant is schoongemaakt. Het resultaat is een fraai zicht op het eenvoudig maar markant geprofileerde metselwerk uit de tijd van de Amsterdamse School.
Identiteitsdrager voor de Noorderhaven
De Noorderhaven is een voormalig industriegebied op een steenworp van de historische binnenstad van Zutphen. Het gebied transformeert snel naar een nieuwe hippe woonwijk. Samen met het Pakhuis en de Broodfabriek geeft Het Koelhuis identiteit aan deze wijk. Het gebouw ligt pal aan de opnieuw uitgegraven haven waar de wijk naar vernoemd is.
De renovatie, van oud naar nieuw.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Een gebouw moet iets teruggeven aan buurt en bewoners’
20 mrt om 07:30 uurAls architect bestudeert Ianthe Mantingh eerst de samenleving zelf om uiteindelijk sterke buurten te gaan…
Leidraad Toegankelijk Bouwen
13 mrt om 07:30 uurMet de Leidraad Toegankelijk Bouwen vind je praktische stappen om toegankelijke…
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Maak ook kans op de Blue Zone Festival Award
14 feb om 07:30 uurBen jij dagelijks bezig met ruimtelijke ontwikkelingen en maatschappelijke interventies? En dragen die ook bij…
Podcast S&A Luisterlandschap: vol energie in scholenbouw
5 feb om 07:30 uurIn de nieuwe podcast S&A Luisterlandschap duiken we diep in het realiseren van maatschappelijk vastgoed en…
Trends in circulair bouwen: transformatie
3 feb om 07:30 uurIn een recent overzichtsartikel schreef de Dutch Green Building Council over actuele ontwikkelingen op het…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
Reactie toevoegen