Gelukkig leven in het Overvechtse DeBuurt
De drie nieuw te bouwen blokken bieden ruimte aan 343 woningen tussen de 40 en 120 m2, die voor het overgrote deel in het middeldure huursegment worden gerealiseerd. Het woonprogramma is divers en gemengd per blok. In de basis wordt het gevormd door 2-,3-, en 4-kamerappartementen die geschikt zijn voor jongeren, gezinnen en ouderen. Daarnaast zijn er zorgwoningen, woningen voor woongroepen en woon- werkwoningen.
Silhouet
De drie gesloten bouwblokken zijn als een ensemble ontworpen. Ze hebben samenhang door het materiaalgebruik, baksteen, gelijke breedte en hoogte van zes bouwlagen. Paul de Ruiter was verantwoordelijk voor het ontwerp van de twee buitenste gebouwen. NL Architects nam het ontwerp voor het middelste gebouw voor haar rekening.
Binnentuin
Om ruimte te creëren voor ontmoeting en buitenverblijf te stimuleren, krijgt elk gebouw op de tweede verdieping een collectieve binnentuin, die alleen toegankelijk is voor bewoners. Daarnaast hebben bewoners een eigen balkon, terras of loggia. De grondgebonden woningen van 1A en 1C hebben ook een eigen buitenruimte aan de straat. Flux Landscape ontwierp de gemeenschappelijke binnentuinen en de openbare ruimte met groenstrook en verkeersluwe straten tussen de woonblokken.
Superplint
In het middelste gebouw wordt een superplint ontwikkeld: een grote hal van in totaal 1400, waar startende ondernemers en kunst- en culturele voorzieningen een plek krijgen. In de plinten van blok 1A en 1C komt 300 m2 per blok aan voorzieningen zoals een kunstuitleen, fysiotherapie, een tandartsenpraktijk en overige diensten.
Duurzaam
DeBuurt geeft een impuls aan de duurzaamheid en is een voorbeeldproject in Utrecht. De woningen zijn volledig elektrisch en daarmee gasloos. Er is een maximale score behaald op EPC en GPR, respectievelijk -0,02 en 8,5. Deze scores zijn tot stand gekomen door de eigen opwekking van schone energie door middel van PV-panelen op het dak en een individuele WKO per woning. Goede geluidswering, per bewoner af te stellen koeling, verwarming en ventilatie maken de gebouwen gezond.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep om 15:00 uurArchitecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Welke wijken, buurten en kernen gaan van het aardgas af?
15 aug om 07:30 uurDe Handreiking Warmteprogramma ondersteunt gemeenten bij het opstellen van een Warmteprogramma. Dit programma…
Reactie toevoegen