Gelukkig leven in het Overvechtse DeBuurt
De drie nieuw te bouwen blokken bieden ruimte aan 343 woningen tussen de 40 en 120 m2, die voor het overgrote deel in het middeldure huursegment worden gerealiseerd. Het woonprogramma is divers en gemengd per blok. In de basis wordt het gevormd door 2-,3-, en 4-kamerappartementen die geschikt zijn voor jongeren, gezinnen en ouderen. Daarnaast zijn er zorgwoningen, woningen voor woongroepen en woon- werkwoningen.
Silhouet
De drie gesloten bouwblokken zijn als een ensemble ontworpen. Ze hebben samenhang door het materiaalgebruik, baksteen, gelijke breedte en hoogte van zes bouwlagen. Paul de Ruiter was verantwoordelijk voor het ontwerp van de twee buitenste gebouwen. NL Architects nam het ontwerp voor het middelste gebouw voor haar rekening.
Binnentuin
Om ruimte te creëren voor ontmoeting en buitenverblijf te stimuleren, krijgt elk gebouw op de tweede verdieping een collectieve binnentuin, die alleen toegankelijk is voor bewoners. Daarnaast hebben bewoners een eigen balkon, terras of loggia. De grondgebonden woningen van 1A en 1C hebben ook een eigen buitenruimte aan de straat. Flux Landscape ontwierp de gemeenschappelijke binnentuinen en de openbare ruimte met groenstrook en verkeersluwe straten tussen de woonblokken.
Superplint
In het middelste gebouw wordt een superplint ontwikkeld: een grote hal van in totaal 1400, waar startende ondernemers en kunst- en culturele voorzieningen een plek krijgen. In de plinten van blok 1A en 1C komt 300 m2 per blok aan voorzieningen zoals een kunstuitleen, fysiotherapie, een tandartsenpraktijk en overige diensten.
Duurzaam
DeBuurt geeft een impuls aan de duurzaamheid en is een voorbeeldproject in Utrecht. De woningen zijn volledig elektrisch en daarmee gasloos. Er is een maximale score behaald op EPC en GPR, respectievelijk -0,02 en 8,5. Deze scores zijn tot stand gekomen door de eigen opwekking van schone energie door middel van PV-panelen op het dak en een individuele WKO per woning. Goede geluidswering, per bewoner af te stellen koeling, verwarming en ventilatie maken de gebouwen gezond.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Collectieve wijkaanpak verduurzaming stimuleert groene groei
17 jan om 07:30 uurEen collectieve aanpak van wijken met slecht geïsoleerde huizen, waar de verduurzaming in één keer voor hele…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Reactie toevoegen