Voor een (inter)nationaal beeld over verleden, heden en toekomst van wonen in een gezonde, groene omgeving kun je binnenkort terecht in het Amsterdamse Museum Het Schip. De tentoonstelling Het Paradijs van de Arbeider: Tuindorpen en Tuinsteden geeft je hierover vanaf 11 oktober 2024 (t/m 28 juli 2025) een kleurrijk beeld met onder meer films, foto’s, schilderijen en maquettes.
Kleurrijke tentoonstelling over tuindorpen en tuinsteden
In 1924 vond in Amsterdam het Internationaal Stedenbouwkundig Congres plaats. In een tijd van industrialisatie, vervuilde steden en grote woonproblemen discussieerden experts als Floor Wibaut en Hendrik Berlage over de toekomst van de volkshuisvesting. Die moest mooier, gezonder, socialer en groener worden. Er moesten fraai ontworpen tuindorpen, tuinwijken en zelfs tuinsteden komen. In aanloop naar en in de decennia na de conferentie werden deze ideeën met veel succes nationaal en internationaal gerealiseerd.
India en Japan
Honderd jaar later neemt de tentoonstelling Het Paradijs van de Arbeider: Tuindorpen en Tuinsteden in Museum Het Schip bezoekers mee op een boeiende, internationale reis door de tijd. Met rijk foto- en videomateriaal, fantasievolle tekeningen en schilderijen, historische publicaties, maquettes en ansichtkaarten uit alle windstreken - van Engeland en Frankrijk tot India en Japan - komt de Tuinstadgedachte voor je ogen tot leven.
Van vervuilde industriesteden naar groene stadswijken, dorpen en verticale tuinsteden; de tentoonstelling biedt een interessant inkijkje in verleden, heden en toekomst. Daarbij is er aandacht voor grootse stedenbouwkundige plannen en de artistieke schoonheid van Nederlandse tuindorpen, waarvan een aantal is ontworpen door architecten van de Amsterdamse School.
Willem Dudok
Enkele voorbeelden zijn de nog altijd bestaande, prachtige en bij bewoners geliefde tuindorpen in Groningen, Rotterdam, Utrecht, Haarlem en Amsterdam. Tuindorp Nieuwendam in Amsterdam Noord werd vlak na de bouw zelfs het mooiste tuindorp van Europa genoemd. Hilversum spant de kroon: architect Willem Dudok maakte daarvan Nederlands grootste vooroorlogse tuinstad met veel invloeden van de Amsterdamse School. De waardering voor deze wijken is nog altijd groot. Vanwege de bijzondere bouw en artistieke schoonheid zijn vele bestempeld tot monument of beschermd dorpsgezicht.
Extra activiteiten
Tijdens de tentoonstelling organiseert Museum Het Schip diverse activiteiten, zoals lezingen, fietstochten, workshops en wandelingen waarbij dit bijzondere erfgoed tot leven komt. Op het platform World Garden Cities kunnen bewoners, organisaties, verenigingen en andere geïnteresseerden zich met een interactieve kaart, beeldmateriaal, artikelen en een forum onderdompelen in tuinsteden over de hele wereld.
Boeiende achtergrondverhalen en inspirerende foto’s van internationale tuindorpen en tuinsteden vind ej ten sloote ook in het boek Het Paradijs van de Arbeider: Tuindorpen en Tuinsteden.
Bron: Museum Het Schip
Foto boven: maquette wooncoöperatie De Torteltuin, IJburg Amsterdam (architecten Natrufied Architecture)
Lees ook: Tuinstad oplossing voor vervuilde stad en woonproblemen?
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Natuurinclusief bouwen in uiterwaarden
20 jan om 07:30 uurDoor de klimaatverandering, stijging van de zeespiegel en de richtlijn ‘bodem en water sturend’ is het bouwen…
Collectieve wijkaanpak verduurzaming stimuleert groene groei
17 jan om 07:30 uurEen collectieve aanpak van wijken met slecht geïsoleerde huizen, waar de verduurzaming in één keer voor hele…
Versnellen procedures volkshuisvesting voor watervoorziening
14 jan om 07:30 uurHet kabinet publiceerde gisteren plannen om het dreigende drinkwatertekort vanaf 2030 in de hand te houden.…
Rijk aan zet in regio's
10 jan om 07:30 uurEr zijn veel zaken waar men aan de randen van Nederland trots op kan zijn, maar er zijn ook zorgen. Zijn er…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Reactie toevoegen