Focus op ecologie bij BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022
Vakjury onder voorzitterschap van Barbara Baarsma
De verkiezing wordt geleid door een zeskoppige jury, bestaand uit toonaangevende architecten en opdrachtgevers. Zij beoordelen de gebouwen in 4 categorieën: Identiteit & Icoonwaarde, Leefbaarheid & Sociale Cohesie, Stimulerende Omgevingen en Particuliere Woonbeleving.
Barbara Baarsma neemt de rol van juryvoorzitter op zich. Zij is hoogleraar Toegepaste Economie aan de Universiteit van Amsterdam, directeur Rabo Carbon Bank en ze schuift ze regelmatig aan bij tv-programma’s om (macro-) economische ontwikkelingen te duiden. Zij ziet uit naar de jureringsronde door Nederland langs de beste gebouwen van dit moment: “Gebouwen die tot de verbeelding spreken en inspireren als voorbeeld van verduurzaming, betekenen heel veel voor een dorp of stad. Ik verheug me er zeer op om samen met een deskundige jury uit de veelheid van dat soort gebouwen de prijswinnaar van 2022 te mogen selecteren.”
Meerwaarde voor mens en maatschappij
Met de Beste Gebouw-verkiezing wil de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus, sinds 1842) de meerwaarde zichtbaar maken van architectuur voor mens en maatschappij. De prijs is dan ook vooral bedoeld voor opdrachtgevers en gebruikers. BNA-directeur Fred Schoorl:
"De prijs gaat niet naar de beste architect of het mooiste gebouw, maar naar het beste gebouw met de meeste waarde voor opdrachtgever en gebruikers.” Vorig jaar was het Van der Valk hotel Zuidas het Beste Gebouw van Nederland.
Architecten en opdrachtgevers zijn uitgenodigd om hun beste gebouw – in gebruik genomen in 2021 – op www.gebouwvanhetjaar.nl in te zenden tot 7 maart. De jury zal deze editie, in het verlengde van de categorieën, extra letten op de ecologische waarden die bij de ingezonden gebouwen worden geclaimd.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Reactie toevoegen