‘Fietsen heeft voorrang’ in Rotterdam
In 30 actiepunten worden verbeteringen van fietspaden, uitbreidingen van stallingsmogelijkheden, fietsvriendelijke verkeerslichten, huurfietsen bij meer OV-haltes en allerlei andere innovatieve maatregelen zoals fietsvlonders. De gemeente investeert vanaf 2016 zes miljoen euro extra in het fietsvriendelijker maken van Rotterdam.
Echte Fietsstad
Rotterdam moet een echte fietsstad worden. Daarom presenteert het college vandaag een lijst van dertig actiepunten om fietsen te stimuleren en te faciliteren. De afgelopen tien jaar is het fietsgebruik met 60% gestegen. Op de fietsroute Schiekade - Wilhelminaplein is inmiddels sprake van fietsfiles. Voortaan krijgen fietsers op deze route meer ruimte door grotere wachtplekken bij de verkeerslichten. En de verkeerslichten gaan langer en vaker op groen. De gemeente gaat in gesprek met de taxibranche over een proef met fietsdragers op taxi’s. Het Park bij de Euromast en Erasmus Medisch Centrum / Museumpark worden toegankelijker voor de fiets.
Ook de fietsroutes tussen de binnenstad en de wijken worden onder handen genomen. Dat gebeurt door het opheffen van ontbrekende schakels, aanbrengen van tweerichtingspaden en –oversteekplaatsen, verbreden van fietspaden en weghalen van obstakels. De laatste twintig kilometer aan fietspaden met tegels wordt geasfalteerd.
Fietsvriendelijke verkeerslichten
Op diverse locaties in de stad wordt geëxperimenteerd met een voor fietsers prettigere afstelling van de verkeerslichten, aangevuld met proeven met regensensoren[1], infraroodcamera’s[2] en Fiets Licht Informatiepanelen[3]. Daardoor kunnen fietsers beter doorfietsen.
Pop-up stallingen
Het tekort aan stallingsplekken wordt ook aangepakt. Fietsstallingen worden aantrekkelijker gemaakt met faciliteiten, zoals oplaadapparaten voor elektrische fietsen en leenbuggy’s. Er komen experimenten met (tijdelijke) pop-up stallingen, meer parkeerplaatsen in de stallingen en op straat voor bijzondere fietsen (zoals bakfietsen) en een startsubsidie voor bewoners en ondernemers in de Kansrijke wijken[4] die een eigen buurtfietsenstalling beginnen. Mocht het echt nodig zijn, dan er komen op bepaalde locaties extra fietsnietjes (of bv. muur- of boomhekken) bij. Bijvoorbeeld op autoparkeerplaatsen die speciaal voor dit doel worden omgebouwd. De vraag naar stallingsplekken neemt naar verwachting toe. Daarom komt er onderzoek naar een grote fietsenstalling op de Coolsingel en omgeving en uitbreiding van de fietsenstalling bij het Centraal Station.
Van en naar de regio
Het zou mooi zijn als bij veel meer OV-haltes en op andere plekken in de stad fietsen te huur zijn. Daarover vinden binnenkort gesprekken plaats met betrokken partijen. De langeafstandsfietsroutes van Rotterdam naar Dordrecht, Den Haag en Spijkenisse worden verder verbeterd, evenals de recreatieve fietsroutes (o.a. het Nieuwe Maasparcours). Het Merwe-Vierhavengebied wordt pilotgebied waar fietsvriendelijke maatregelen voor bedrijventerreinen eerst in de praktijk worden uitgetest.
Meer mensen op de fiets
De gemeente ondersteunt het programma ‘Fietsen op Zuid’, waarbij de Fietsersbond bewoners op Zuid stimuleert om vaker op de fiets te stappen. Rotterdam werkt ook samen met de Verkeersonderneming die forenzen verleidt de auto te laten staan en met de fiets naar het werk te komen.
Samen met bewoners en ondernemers
Het concept-Fietsplan is tot stand gekomen met de inbreng van fietsers, gebiedscommissies en allerlei betrokken organisaties. Samen hebben ze honderden ideeën aangeleverd waarvan een groot deel is terug te vinden in het plan. Ook de komende jaren spreekt de gemeente graag – via onder meer CityLab010 - de innovatiekracht van bewoners en ondernemers aan.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Watercoalitie: 'Onvoldoende maatregelen kabinet Schoof'
27 sep om 07:30 uurWater wordt in de gebouwde omgeving een steeds belangrijker issue. Niet voor niets werd de politiek daar deze…
Reactie toevoegen