Examenklas weet wel raad met leegstaand kantoorpand
De gemeente Nieuwegein vroeg de studenten om mee te denken over nieuwe functies voor leegstaande kantoren. Na enkele maanden hard werken presenteerden de studenten deze week hun transformatieplannen in het kader van het project herbestemming.
Een aantal groepjes ging aan de slag met de transformatie van het vrijwel leegstaande gebouw Batenburg. De studenten veranderden dit kantoor in een appartementencomplex, waarbij zij diverse verbeteringen doorvoerden zoals kunststof kozijnen, extra isolatie, nieuwe balkons door een stalen constructie aan de buitenkant aan te brengen en een nieuwe bekleding van de gevel.
"Realistische plannen"
De studenten maakten een planning voor de realisatie en een begroting van de kosten. Bovendien produceerden ze enkele 2D- en 3D-tekeningen, detailtekeningen en berekeningen. Ook dachten ze na over het materiaalgebruik en woongenot voor toekomstige bewoners.
De examenklas presenteerde de plannen bij het Bouw & Interieur College in Nieuwegein. De presentatie werd bijgewoond door beleidsadviseur Barbara Timmerman, die de opdrachtgever vertegenwoordigde en tevens sprak namens wethouder Gadella. Timmermans was onder de indruk van de ideeën van de studenten. “De plannen zijn professioneel en heel realistisch uitgevoerd. De studenten hebben een goede inschatting gemaakt van de tijd en kosten die met dit soort projecten gemoeid zijn.”
Verdwijnen niet in de la
De opgestelde plannen van de studenten verdwijnen zeker niet in de la, verzekerde Timmerman. “Wanneer wij als gemeente met eigenaren van de panden spreken zullen wij hen zeker verwijzen naar de pasklare plannen die deze studenten hebben opgeleverd.”
Student Joey van Schaik vindt de opdracht goed passen bij de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. “Er is steeds meer leegstand van kantoren, dus zullen er in de toekomst veel van dit soort projecten zijn. Het moeilijkste was om de RC- (isolatie) waarde te halen. De normen hiervoor zijn steeds hoger geworden en we hebben te maken met oude panden. Door een voorzetmuur te plaatsen is het ons toch gelukt.”
Docent Rene van Mourik: “De studenten zijn bewust geworden van het recyclen van een gebouw. Het vinden van een nieuwe bestemming voor iets bestaands waardoor je dit niet weg hoeft te gooien wordt steeds belangrijker.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Rijk aan zet in regio's
10 jan om 07:30 uurEr zijn veel zaken waar men aan de randen van Nederland trots op kan zijn, maar er zijn ook zorgen. Zijn er…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov 2024Als adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Reactie toevoegen