Examenklas weet wel raad met leegstaand kantoorpand
De gemeente Nieuwegein vroeg de studenten om mee te denken over nieuwe functies voor leegstaande kantoren. Na enkele maanden hard werken presenteerden de studenten deze week hun transformatieplannen in het kader van het project herbestemming.
Een aantal groepjes ging aan de slag met de transformatie van het vrijwel leegstaande gebouw Batenburg. De studenten veranderden dit kantoor in een appartementencomplex, waarbij zij diverse verbeteringen doorvoerden zoals kunststof kozijnen, extra isolatie, nieuwe balkons door een stalen constructie aan de buitenkant aan te brengen en een nieuwe bekleding van de gevel.
"Realistische plannen"
De studenten maakten een planning voor de realisatie en een begroting van de kosten. Bovendien produceerden ze enkele 2D- en 3D-tekeningen, detailtekeningen en berekeningen. Ook dachten ze na over het materiaalgebruik en woongenot voor toekomstige bewoners.
De examenklas presenteerde de plannen bij het Bouw & Interieur College in Nieuwegein. De presentatie werd bijgewoond door beleidsadviseur Barbara Timmerman, die de opdrachtgever vertegenwoordigde en tevens sprak namens wethouder Gadella. Timmermans was onder de indruk van de ideeën van de studenten. “De plannen zijn professioneel en heel realistisch uitgevoerd. De studenten hebben een goede inschatting gemaakt van de tijd en kosten die met dit soort projecten gemoeid zijn.”
Verdwijnen niet in de la
De opgestelde plannen van de studenten verdwijnen zeker niet in de la, verzekerde Timmerman. “Wanneer wij als gemeente met eigenaren van de panden spreken zullen wij hen zeker verwijzen naar de pasklare plannen die deze studenten hebben opgeleverd.”
Student Joey van Schaik vindt de opdracht goed passen bij de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. “Er is steeds meer leegstand van kantoren, dus zullen er in de toekomst veel van dit soort projecten zijn. Het moeilijkste was om de RC- (isolatie) waarde te halen. De normen hiervoor zijn steeds hoger geworden en we hebben te maken met oude panden. Door een voorzetmuur te plaatsen is het ons toch gelukt.”
Docent Rene van Mourik: “De studenten zijn bewust geworden van het recyclen van een gebouw. Het vinden van een nieuwe bestemming voor iets bestaands waardoor je dit niet weg hoeft te gooien wordt steeds belangrijker.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Lancering nieuw kennisplatform Ruimte voor Bewegen
16 okt om 11:00 uurAcquire kondigt met trots de lancering aan van Ruimte voor Bewegen, een nieuw kennisplatform dat zich richt op…
Reactie toevoegen