Evaluatieprogramma + Circular Design in de prijzen
Het programma is ontwikkeld door medewerkers van Witteveen+Bos: Joris van den Acker, Matthijs Stam, Iris Snijders Blok, Milicia de Kok, Coen Teeuw, Bram Hendrickx, Rob Dijcker en René Eijsbouts. De visaluaties uit het programma stellen de opdrachtgever en ontwerpers in staat de circulariteit van het ontwerp te meten, te vergelijken en inzicht te krijgen in het verbeterpotentieel. De tool geeft concrete invulling aan een van de zeven Duurzame Ontwerpprincipes van Witteveen+Bos, namelijk circulair ontwerp.
Uitgangspunt voor + Circular Design is dat de materialen voor bijvoorbeeld een nieuw te ontwerpen brug aan het einde van hun levensduur kunnen worden gedemonteerd, getransporteerd en hergebruikt op een andere locatie. Toen in 2017 het Plus+ Innovation Programme voor de eerste maal werd georganiseerd. In 2018 kregen de medewerkers van Witteveen+ Bos opnieuw de gelegenheid hun ideeën in een intensief traject te ontwikkelen tot concrete producten en diensten.
Deze ontwikkelingen werden uitgevoerd in vijf verschillende categorieën: Smart Cities, Smart Cycles, Smart Deltas, Smart Infra and Mobility en Smart Company. Deze categorieën zijn stuk voor stuk gericht op het verbeteren van de bedrijfsvoering van Witteveen+Bos.
Arjen van Nieuwenhuijzen, innovatiemanager, reflecteert: "Het is mooi om te zien hoe we in dit programma een vaste plek bieden aan innovatie binnen onze organisatie. Hoewel er dit jaar minder aanmeldingen waren van nieuwe innovaties, lag het niveau van de innovaties wel hoger dan vorig jaar. Behalve het winnende + Circular Design werken we inmiddels voor onze opdrachtgevers ook met andere slimme tools die in het programma ontwikkeld zijn. Denk hierbij aan ADRC om rivierkruisingen automatisch te ontwerpen, het luchtkwaliteitsmeetinstrument ISAIRA en het digitale ontwerpmodel WIHA dat snel en betrouwbaar inzichtelijk maakt welke invloed golfbewegingen hebben op het optimaliseren van een wapenontwerp."
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep 2024Op de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Reactie toevoegen