Energiezuinig Keilaranta 1-gebouw voorzien van VIVIX®-exterieurpanelen
Het LEED-milieucertificatiesysteem is erop gericht milieuvriendelijke constructies te bevorderen, energieverbruik te verminderen, de gebruiksvriendelijkheid van gebouwen te verbeteren en milieubewustzijn en het gebruik van ecologisch duurzame oplossingen te verhogen. Het Keilaranta-project is gebouwd met het oog op duurzaamheid. Zo zal het waterverbruik tot een minimum worden beperkt door het gebruik van elektronisch gestuurde waterkranen. Zodra de bouw is voltooid zal 90 procent van het geproduceerde afval worden gerecycled. Tevens is er veel aandacht besteed aan bouwmaterialen.
Ideale oplossing
Architect Matti Karjanoja zegt hierover: "Aangezien Keilaranta aan de Oostzee ligt, moesten we ervoor zorgen dat het bekledingsmateriaal bestand zou zijn tegen de weersomstandigheden in dit gebied. VIVIX-panelen zijn stoot- en slagvast, zijn weerbestendig en zijn standaard voorzien van dubbelzijdige UV-bescherming, waardoor het de ideale oplossing is voor een dergelijke omgeving." VIVIX-panelen hebben strenge testen ondergaan voor zwaar gebruik conform EN438 deel 6&7 als norm en zijn ingedeeld in brandklasse B-s1, d0 (EDF 6 mm) volgens de Europese norm EN13501-1.
Als onderdeel van een licht, geventileerd gevelsysteem dragen VIVIX-panelen bij aan het thermische rendement van een gebouw en de bescherming ervan. De panelen kunnen worden geïnstalleerd om op te treden als bescherming tegen het binnendringen van water en helpen de negatieve effecten van vocht op de afwerking van een gebouw en de structurele componenten ervan te voorkomen.
"VIVIX-panelen kunnen ook eenvoudig worden gezaagd en bewerkt, zodat het paneelontwerp zeer nauwkeurig kon worden vormgegeven en er tevens bijna geen afval is gegenereerd – iets waar we ons zeer bewust van waren," aldus Matti.
Esthetisch én milieuvriendelijk
VIVIX-panelen bieden voorschrijvers ook een scala aan kleuren en patronen die zijn afgestemd op de hedendaagse architectuur en design – van verfijnde neutrale kleuren en opvallende accenten tot door de natuur geïnspireerde abstracte patronen en rijke houtreproducties. Voor Keilaranta waren de architecten op zoek naar opvallende, gedurfde kleuren en kozen ze voor panelen in de kleuren Spectrum Blue en Diamond Black.
"We wilden een ontwerp creëren dat niet alleen esthetisch gezien aantrekkelijk zou zijn," vervolgt de architect, "maar dat ook een minimale impact zou hebben op het milieu in combinatie met maximale zichtbaarheid. We waren onder de indruk van de duurzaamheidskwalificaties van de Formica Group en de VIVIX-gevelproducten, dus voor ons was het een natuurlijke keuze."
De toewijding van Formica Group aan duurzame principes en praktijken is geïntegreerd in de VIVIX-panelen. VIVIX-panelen worden in Europa geproduceerd conform ISO 9001-normen en hebben een minimale impact op het milieu, zoals bepaald door de levenscyclusanalyse (LCA - Life Cycle Assessment) van de Formica Group. De Formica Group was de eerste laminaatfabrikant wereldwijd die werd bekroond met het Carbon Reduction Label (koolstofreductielabel) van Carbon Trust. Het bedrijf heeft ook onlangs aangekondigd dat het FSC-gecertificeerde laminaat standaard zal worden aangeboden vanuit alle Europese productievestigingen. Zo kunnen fabrikanten en aannemers de FSC Chain of Custody (handelsketencertificatie van de Forestry Stewardship Council) behalen in de productie van artikelen zoals werkbladen, sanitaire cabines en deuren.
Formica Group
Het jaar 2014 markeert 100 jaar uitvindingen, innovatie en leiderschap op het gebied van design voor Formica Group, de uitvinder van het laminaat. Formica Group werkt nauw samen met architecten, ontwerpers en voorschrijvers en bevindt zich zo in de ideale positie om innovatieve nieuwe producten en decors aan te bieden die inspelen op de behoeften van de markt en de huidige designtrends aanvullen.

Energiezuinig Keilaranta 1-gebouw voorzien van VIVIX®-exterieurpanelen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Blue Zone Festival: hét event voor de gezonde leefomgeving
7 apr om 07:30 uurHet tweede Blue Zone Festival richt zich op iedereen die betrokken is bij het creëren van gezonde…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Collectieve wijkaanpak verduurzaming stimuleert groene groei
17 jan om 07:30 uurEen collectieve aanpak van wijken met slecht geïsoleerde huizen, waar de verduurzaming in één keer voor hele…
Reactie toevoegen