Energiedaken: milieuvriendelijk en duurzaam
De op het dak verkregen energie kan in uw woning of gebouw gebruikt worden, hierdoor heeft u minder energie van het net nodig. Gevolg: een lagere energierekening. Mits het dak groot genoeg is, kan zelfs een heel gebouw worden voorzien van duurzame energie. Duurzame energieopwekking betekent minder CO2-uitstoot, daarmee draagt u bij aan een schonere lucht en het tegengaan van het broeikaseffect.
Door het opwekken van duurzame energie op het dak van uw woning of bedrijfspand stijgt tevens uw duurzaamheidslabel, waardoor ook de waarde van uw pand of woning toeneemt. Een geel dak kan echt geld opleveren. Om het rendement van bijvoorbeeld zonnepanelen voor elektriciteit te berekenen, moet er vooral gekeken worden naar wat uw verbruik is. De hoogte van uw verbruik bepaalt namelijk in welke tariefgroep van energiebelasting u valt, ofwel het bedrag dat u betaalt voor een kilowattuur.
Hoe werkt een energiedak?
Met een geel dak kan energie worden opgeslagen en later weer worden hergebruikt. Overdag wordt het dak verwarmd door het zonlicht en in de nacht koelt het weer af. Zonnepanelen kunnen op platte of licht gebogen daken worden toegepast en onzichtbaar in de dakconstructie worden geïntegreerd. De toplaag van het dak bestaat uit een sterk absorberend dakmateriaal. Daaronder wordt de zonnewarmte aan de dakbedekking onttrokken.
Waterdicht en wortelwerend
Energiedaken moeten uiteraard volledig waterdicht en in sommige gevallen wortelwerend zijn. Cruciale factoren zijn aansluitingen, hoeken, doorvoeren en andere vaak complexe detailleringen. Wanneer hier vocht achterblijft, vormt het een potentieel zwakke plek. De dakafdichtingssystemen van Triflex zijn ontwikkeld op basis van de vloeibare kunststofhars PMMA.
Zonnepanelen op witte daken
Triflex biedt een verscheidenheid aan hoogwaardige oplossingen die een nuttige bijdrage leveren aan energiebesparing. Maar, duurzaamheid is niet alleen de goede thermische isolatie van gebouwen. Door gebruik te maken van energie uit duurzame bronnen, zoals door zonneboilers of zonnepanelen op het dak te plaatsen, kan ook de energiekwaliteit worden verbeterd. Een witte dakbedekking is bijvoorbeeld zeer geschikt in combinatie met zonnepanelen. De reductie van de binnentemperatuur met 3℃ tot 5℃ en koeling op door een reflecterende werking, zijn een aantal voordelen van zonnepanelen op witte daken.
Benieuwd naar de mogelijkheden of heeft u een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)38 460 20 50 of mail naar info@triflex.nl. We helpen u graag verder.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Welke wijken, buurten en kernen gaan van het aardgas af?
15 aug om 07:30 uurDe Handreiking Warmteprogramma ondersteunt gemeenten bij het opstellen van een Warmteprogramma. Dit programma…
Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’
27 feb om 07:30 uurNa de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…
Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen
20 feb om 11:30 uurEen groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…
Superslimme energie interface motiveert gebruiker
5 feb om 07:30 uurEqui is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…
Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024
1 feb om 11:30 uurAls transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…
Wat wordt de ultieme batterij in de gebouwde omgeving?
25 jan om 13:00 uurDe toekomst van onze fysieke leefomgeving zal op tal van manieren worden bepaald door de mogelijkheden die…
Gezond, duurzaam en betaalbaar wonen mogelijk maken
5 dec 2023Hoe gezond en energiezuinig is een verduurzaamde woning nu echt? In een uitgebreid onderzoek door de Woonbond…
Duurzame verlichting levert besparing op voor ROC Mondriaan
15 nov 2023Wat doe je als je bouwbudget bijna op is en er voor de buitenverlichting nog een forse offerte arriveert? Dan…
Reactie toevoegen