Energie Kenniscentrum is officieel open
Het energieneutrale en duurzame centrum biedt volop ruimte aan duurzame innovatie. Het kenniscentrum wordt opgezet, beheerd en gevoed met kennis van Ekwadraat en Koninklijke Oosterhof Holman. Het ontwerp is verzorgd door architectenbureau Achterbosch. De bouw is gerealiseerd door Friso Bouwgroep.
Onderzoek
Vanwege de folieconstructies in de voormalige stortplaats was het niet mogelijk het fundament in de grond te plaatsen. Sweco en Ophen Ingenieurs hebben na uitgebreid onderzoek advies uitgebracht over de toelaatbare belasting en de vervormingsverschillen waarmee rekening gehouden moet worden. Daarom is het kenniscentrum licht gebouwd en op stalen kolommen gezet. De betonnen platen zijn vervolgens op 40 centimeter diepte geplaatst en afgewerkt met grond en lavasteen.
De stalen kolommen, die op elke betonplaat geplaatst zijn, zijn verstelbaar om scheefzakken door de werking van het afval in de ondergrond te compenseren. Het gebouw is op 1 à 2 meter hoogte van het maaiveld gebouwd, waardoor het lijkt alsof het zweeft.
Gasloos en demontabel
Het Energie Kennis Centrum is een gasloos en demontabel gebouw. Er is veel gebruik gemaakt van hernieuwbaar biobased hout, bijvoorbeeld voor de gevelbekleding, de kozijnen en de vloerconstructie. Voor het interieur is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van refurbished materiaal. Zo is een oude gymzaalvloer hergebruikt en zijn de stoelen gemaakt van gerecyclede PET-flessen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep 2024Op de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Reactie toevoegen