Eerste grid-shell in vezelversterkt ijs
Op de TU Eindhoven is de afgelopen 5 jaar onderzoek gedaan naar vezel-verstrekt ijs, beter bekend als pykrete. Dit ijscomposiet bestaat uit een mengsel van water en cellulose (zaagsel of papier). IJscomposiet is drie sterker en vele malen taaier dan gewoon ijs en volledig biologisch afbreekbaar.
Wereldrecord van de grootste overspanning in ijscomposiet
Er zijn verschillende innovatieve projecten gerealiseerd door de TU/e waarbij ijscomposiet gespoten werd op opblaasbare mallen. Bijvoorbeeld was er in 2014 het wereldrecord van de grootste overspanning in ijscomposiet (30m), in Juuka, Finland. In januari 2018 werd hoogste schaalconstructie (30,5m) verwezenlijkt in Harbin, China.
Patent op ijscomposiet geschikt voor het 3D-printen van vezel-versterkt ijs
In april 2018 vroeg Arno Pronk een patent aan op een ijscomposiet geschikt voor het 3D-printen van vezel-versterkt ijs. Na verschillende experimenten in het lab van ‘Structural Design’ van de Faculteit Bouwkunde werd een grid-shell ontworpen samen met elf studenten. Op 13 december 2018 reisden zij af naar het Harbin Institute of Technology (HIT) in China om deze grid-shell daadwerkelijk te realiseren. Na een half jaar van design en engineering kan het team nu uitkijken op een succesvolle afronding van de eerste 3D geprinte grid-shell in vezel-versterkt ijs. De feestelijke opening van deze constructie voor het hoofdgebouw van het HIT vindt plaats op 21 december.
Filmpjes van ijs projecten
Filmpjes van ijs projecten die Arno in het verleden heeft gedaan:
https://www.youtube.com/watch?v=w46FYDt6SFw
https://www.youtube.com/watch?v=sJo4mOIPOiY
https://www.youtube.com/watch?v=xQ7PEiEitAM
https://www.youtube.com/watch?v=1DgRht9AN_o
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?
17 apr om 07:30 uurTijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…
Blue zones bieden een wenkend perspectief
3 apr om 07:30 uurBlue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…
Reactie toevoegen