Eerste energieneutrale woontoren van Nederland in aanbouw
Bijzonder aan het project is de toepassing van zonnepanelen, die deels op de gevel worden geplaatst. De initiatiefnemers voor de ontwikkeling van deze woontoren zijn projectontwikkelaar Lingotto, Hurks vastgoedontwikkeling en APF International, die drie jaar geleden met het 73 meter hoge woongebouw de tender wonnen. Mecanoo architecten tekende voor het ontwerp.
@Home Amstelkwartier heeft een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van nul. Oftewel: een energieneutrale woontoren. Dit wordt gerealiseerd door het gebruik van zonnepanelen, stadsverwarming en een hoogwaardig geïsoleerde gebouwschil van prefab sandwich gevelelementen. De bouw van de toren is gestart in november 2015. Hurks bouw zal het gebouw naar verwachting medio 2017 opleveren aan Amvest Investment Management voor het Amvest Residential Core Fund.
Esthetiek versus opbrengst
Bijna 2.500 m2 aan zonnepanelen bleek nodig om de woontoren in het Amstelkwartier energieneutraal te maken. Het dakoppervlak van de woontoren bood daarvoor niet voldoende ruimte en dus werd samen met gebouwverduurzamer Innax een andere oplossing bedacht: het plaatsen van zonnepanelen op de gevels. Een uitdaging, want deze panelen komen uiteraard terecht op de zongerichte geveldelen, waar ook juist buitenruimtes en raamopeningen moeten worden gemaakt. Uiteindelijk is gekozen voor een vlakke montage van standaard zonnepanelen, waarmee niet altijd de gunstigste hoek ten opzichte van de zon behaald wordt, maar wel wordt voorkomen dat er schaduw van het ene paneel op het andere valt.
Ieder huis een eigen zonne-saldo
In @HomeAmstelkwartier worden 160 twee- en driekamerappartementen gerealiseerd, met een gemiddeld woningoppervlak van 52 en 68 vierkante meter. Grotendeels als middensegment huurwoningen waaraan in Amsterdam een grote behoefte is. De woningen worden individueel aangesloten op de zonnecellen, waarmee de bewoners hun eigen duurzame energie opwekken. Aan iedere woning wordt een aantal zonnepanelen gekoppeld, die ongeveer tweederde van het reguliere gebruik kunnen dekken. Energie die niet direct wordt gebruikt, wordt via een slimme energiemeter terug geleverd aan het reguliere net. Dit wordt verrekend met de energie die door de huurder wordt gebruikt vanuit het net.
Meer lezen
In de nieuwste editie van Stedebouw & Architectuur, thema Duurzaam bouwen, leest u meer over het behalen van de EPC van nul voor het @Home Amstelkwartier (p. 42-45). U kunt dit magazine downloaden in onze bibliotheek.
Liever een fysieke editie? Bestel hem na bij onze klantenservice.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov om 07:30 uurVeel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Nog steeds meer nieuwbouw in kwetsbare gebieden
2 okt om 07:30 uurOndanks bodemdaling en gevaar van overstromingen neemt het aandeel van nieuwbouwwoningen in die gebieden toe.…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep om 07:30 uurHet kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep om 15:00 uurArchitecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Woongebouw Podium straalt in Amsterdam Nieuw-West
16 sep om 16:00 uurSinds eind augustus staat aan de Schipluidenlaan in Amsterdam Nieuw-West het woongebouw Podium te stralen. Dit…
Reactie toevoegen