Eerste amfibische huis op rivier Theems
Het betreft de eerste amfibische woning in Engeland, ontworpen door oprichters Richard Coutts en Robert Barker van Baca Architects. Formosa is gerealiseerd op een eiland in het midden van de rivier Theems in Marlow, Buckinghamshire, een locatie waar overstromingen een reële dreiging zijn.
Hoe werkt het?
De woning rust op een fundatie die binnen zijn structuur kan stijgen en dalen, soortgelijk aan een drijvend dok. Zodra er water in de ondergrondse structuur stroomt, bijvoorbeeld door een overstroming, wordt de fundatie omhoog gedreven en zal het huis drijven. Dit kan tot een hoogte van 2,7 meter. De woning zit vast aan vier palen zodat hij niet wegdrijft op het hoogste punt.
Volgens Baca Architects is deze oplossing een doorbraak voor de Britse architectuur, waarin al enige tijd wordt gezocht naar een oplossing voor interieuroverstromingen. Als extra voorzorg is er ook een tuin voor de woning geplant die waterdoorlatend is. De woning ligt maar een kleine tien meter van de oever van de rivier af.
Om het drijvende mechanisme te onderhouden, wordt eens in de vijf jaar water in de dok gepompt om het huis artificieel te laten drijven. Leidingen en dergelijken zijn in flexibele pijpen geïnstalleerd, zodat deze mee kunnen bewegen tijdens het stijgen en dalen.
Aquatecture
Baca Architects zijn gespecialiseerd in waterarchitectuur en overstromingsoplossingen. Barker, Coutts en RIBA hebben recent het boek Aquatecture: Buildings and cities designed to live and work with water uitgegeven, waarin ze hun ervaringen en kennis over ontwerpen in waterrijke gebieden delen. Ook tonen ze hoe water ingezet kan worden om architectuur en ontwerp te versterken.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Reactie toevoegen