Een tweede leven: Havenloods de Vlijt
Havenloods de Vlijt is een beeldbepalend historisch pand aan de Vlijtsekade in Apeldoorn en maakte deel uit van een reeks directeurswoningen, loodsen en fabrieken aan het uit de 19e eeuw stammende Apeldoorns Kanaal. Binnen de grootschalige herontwikkeling van de kanaalzone in Apeldoorn werd in 2012 gestart met de uitvoering van de eerste fase van het project Vlijtsekade. Door de nieuwbouw van woningen dreigde de loods stedenbouwkundig weg te vallen. Daarom werd binnen het industriële karakter van de loods een grijs sheddak met daklichten op het pand geplaatst: een herinnering aan dat wat nooit bestaan heeft. De oost-, zuid- en westgevel werden gerenoveerd waarbij de oorspronkelijke gevelankers, hijsbalken, ladders, lateien en hoeklijnen behouden bleven. De bestaande houten kozijnen werden vervangen door kozijnen met een gelijke raamverdeling en ranke profilering. Alle kozijnen en details zijn in eenzelfde zwartbruine kleur geschilderd.
De loods is opgebouwd uit acht nagenoeg gelijke traveeën van drie meter. Op basis hiervan zijn vier noord-zuid georiënteerde woningen van steeds twee traveeën breed ontworpen. Het concept voor de architectuur is gebaseerd op de begrippen licht, lucht en ruimte.
Licht
De ontsluiting van de woningen is achter de noordgevel georganiseerd in een ‘steeg’, om de aanwezige gevelopeningen in de oost- en zuidgevel maximaal benutten ten behoeve van het woonprogramma. Aan het einde van de ‘steeg’ is aan de kade als tweede nieuwe toevoeging een gebouwhoge beglaasde entreepartij gemaakt met een markante rode taatsdeur. De ‘steeg’ wordt begrensd door een nieuwe binnengevel met de voordeuren naar de woningen en geïntegreerde bergingen voor vuilbakken en meterkasten.
Lucht
De kadewoning heeft een loggia aan de oostgevel met uitzicht over het kanaal. De drie andere woningen hebben een buitenruimte in de vorm van een patio die lucht en extra licht in het hart van de woning brengt. De buitenruimte vormt hier het hart van de woonvloer.
Ruimte
De vrije hoogte op de verdieping van de bestaande loods was onvoldoende voor de gewenste woonkwaliteit. Het sheddak - ter vervanging van het oorspronkelijk platte dak - zorgt voor voldoende hoogte in de leefruimtes aan de oost- en zuidgevels. Bij de patiowoningen is er tevens gewerkt met een split level vloer. Het vloerpeil van de helft van de eerste verdieping is hier met bijna een meter verlaagd en biedt plaats aan de keuken en eetruimte. Naast de patio bevindt zich een trap vide waardoor het licht van de sheds en de patio tot in de hal op de begane grond wordt gevoeld. Rond deze hal zijn alle slaapkamers, het sanitair en de overige ruimtes georganiseerd.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Thonik: strepen laten strategie stralen
20 mei om 07:30 uur 13 minDe ontwerpers van thonik ontwikkelen visuele identiteiten die je terugziet in uitingen als supergraphics,…
Placemaking: geringe ingrepen met grote impact
1 mei om 07:30 uur 14 minHoe maak je openbare ruimtes aantrekkelijker, leefbaarder en functioneler voor een gemeenschap? Dat is het vak…
Ruimte voor nieuwe verhalen in vloeibare stad
30 apr om 07:30 uur 5 minAls gasthoofdredacteur van ons nieuwste magazine, thema Transformatie & Transities, maakte architect…
Missen woningcorporaties straks tientallen miljarden euro's?
17 apr om 11:30 uur 5 minBranchevereniging Aedes is allesbehalve blij met het actuele voorstel van de regeringscoalitie om de huren in…
Transformatie van stedelijke rafelrandjes
16 apr om 07:30 uur 8 minDe nieuwe Stedebouw & Architectuur is uit! Met een fraaie uitwerking van het thema Transformatie &…
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
BNA pleit voor herziening Europese aanbestedingsrichtlijnen
20 mrt om 16:35 uurDe Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft gereageerd op de open consultatie van de…
Ruimtegenoten: voor een toekomstbestendige woningvoorraad
18 mrt om 07:30 uurHoe kunnen we de huidige woningvoorraad beter verdelen, zodat er zo min mogelijk nieuwe woningen bijgebouwd…
Reactie toevoegen