Een tweede leven: Havenloods de Vlijt
Havenloods de Vlijt is een beeldbepalend historisch pand aan de Vlijtsekade in Apeldoorn en maakte deel uit van een reeks directeurswoningen, loodsen en fabrieken aan het uit de 19e eeuw stammende Apeldoorns Kanaal. Binnen de grootschalige herontwikkeling van de kanaalzone in Apeldoorn werd in 2012 gestart met de uitvoering van de eerste fase van het project Vlijtsekade. Door de nieuwbouw van woningen dreigde de loods stedenbouwkundig weg te vallen. Daarom werd binnen het industriële karakter van de loods een grijs sheddak met daklichten op het pand geplaatst: een herinnering aan dat wat nooit bestaan heeft. De oost-, zuid- en westgevel werden gerenoveerd waarbij de oorspronkelijke gevelankers, hijsbalken, ladders, lateien en hoeklijnen behouden bleven. De bestaande houten kozijnen werden vervangen door kozijnen met een gelijke raamverdeling en ranke profilering. Alle kozijnen en details zijn in eenzelfde zwartbruine kleur geschilderd.
De loods is opgebouwd uit acht nagenoeg gelijke traveeën van drie meter. Op basis hiervan zijn vier noord-zuid georiënteerde woningen van steeds twee traveeën breed ontworpen. Het concept voor de architectuur is gebaseerd op de begrippen licht, lucht en ruimte.
Licht
De ontsluiting van de woningen is achter de noordgevel georganiseerd in een ‘steeg’, om de aanwezige gevelopeningen in de oost- en zuidgevel maximaal benutten ten behoeve van het woonprogramma. Aan het einde van de ‘steeg’ is aan de kade als tweede nieuwe toevoeging een gebouwhoge beglaasde entreepartij gemaakt met een markante rode taatsdeur. De ‘steeg’ wordt begrensd door een nieuwe binnengevel met de voordeuren naar de woningen en geïntegreerde bergingen voor vuilbakken en meterkasten.
Lucht
De kadewoning heeft een loggia aan de oostgevel met uitzicht over het kanaal. De drie andere woningen hebben een buitenruimte in de vorm van een patio die lucht en extra licht in het hart van de woning brengt. De buitenruimte vormt hier het hart van de woonvloer.
Ruimte
De vrije hoogte op de verdieping van de bestaande loods was onvoldoende voor de gewenste woonkwaliteit. Het sheddak - ter vervanging van het oorspronkelijk platte dak - zorgt voor voldoende hoogte in de leefruimtes aan de oost- en zuidgevels. Bij de patiowoningen is er tevens gewerkt met een split level vloer. Het vloerpeil van de helft van de eerste verdieping is hier met bijna een meter verlaagd en biedt plaats aan de keuken en eetruimte. Naast de patio bevindt zich een trap vide waardoor het licht van de sheds en de patio tot in de hal op de begane grond wordt gevoeld. Rond deze hal zijn alle slaapkamers, het sanitair en de overige ruimtes georganiseerd.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep om 07:30 uurHet kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
Woongebouw Podium straalt in Amsterdam Nieuw-West
16 sep om 16:00 uurSinds eind augustus staat aan de Schipluidenlaan in Amsterdam Nieuw-West het woongebouw Podium te stralen. Dit…
Circulair icoon wint Active House Award
9 sep om 07:30 uurDe transformatie van een voormalig militair opleidingsgebouw tot een circulaire hub met nieuwbouwwoningen heeft…
Podcast met ‘vakmeester’ Hans van Heeswijk
29 aug om 07:30 uurIn de nieuwe podcastserie Takumi - de Weg naar Meesterschap is architect Hans van Heeswijk de eerste die aan de…
Politieke steun nodig voor kustverdediging samen met natuur
23 jul om 07:30 uurIn de tweede aflevering van de S&A Podcast Luisterlandschap een gesprek met Fransje Hooimeijer universitair…
Positief marktsentiment onderhoud, renovatie en ‘biobased’
20 jun om 15:30 uurBij de vakbeurzen Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW draaide het om behoud en verduurzaming…
Reactie toevoegen