‘Een specialist voor je buitenspeelterrein is onmisbaar gebleken’

De aanplant is nog niet af, maar het is nu al een fijne plek waar kinderen kunnen spelen, bewegen en leren in het groen
“Een verademing”, zo noemt adjunct-directeur Paulien Uithof van Kindcentrum MMIXX (voorheen basisschool De Wegwijzer) het pas geopende kindcentrum. “Alles is fris, schoon en nieuw en de speelplaats is een verlengstuk van de school. De aanplant is nog niet af, maar het is nu al een fijne plek waar kinderen kunnen spelen, bewegen en leren in het groen.”
De voorbereidingen voor het speelplein begonnen in mei 2019. “Wat begon met projectgroepen waarin docenten, pedagogisch medewerkers, ouders en kinderen hun wensen konden uiten, mondde uit in een fors programma van eisen. Hierin stond alles wat school, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang belangrijk vonden, met alle randvoorwaarden per leeftijdsgroep en extra wensen over materiaalkeuzes en aandachtspunten voor de veiligheid en speelwaarden”, vertelt Lian Kootstra, locatiemanager van kinderdagverblijf en BSO MMIXX (vanuit Partou).
“Een architectenbureau maakte een passend ontwerp met begroting voor een omheinde speelruimte voor het kinderdagverblijf en een plein voor school en BSO. Al snel bleek dat de offerte van de aannemer een enorm prijsverschil toonde met onze begroting. Bovendien week de werkomschrijving af van ons ontwerp. We zouden in het basisontwerp scherpe keuzes moeten gaan maken. Een tegenvaller.”

Alternatief
Toen Partou met haar vaste groenaannemer, idverde, sprak over het lastige keuzetraject, bood deze specialist in buitenspelen aan eens mee te kijken. Pim Lage Venterink, productmanager Spelen bij idverde, maakte een presentatieopzet op basis van het ontwerp, de werkomschrijving van de buitenruimte en voorgestelde alternatieven. “Ik wilde zo dicht mogelijk bij het originele ontwerp blijven, de zin en onzin van elkaar scheiden en daarmee de juiste keuzes maken voor het ontwerp. De focus lag op de diversiteit aan speelwaarden, ontwikkelingsmogelijkheden voor kinderen en de speeldruk.”
Vandaaruit maakte idverde een voorstel voor een passende inrichting op basis van het ontwerp, gewenste uitstraling en materialen. “Uiteraard past alles binnen de geldende wet- en regelgeving”, zegt Roy van Hoogmoed, projectleider Spelen bij idverde en tevens SVS inspecteur: “Waarom het ons wel lukte binnen het budget te blijven en aan het ontwerp te voldoen? Tja, wij maken dagelijks speelterreinen en zetten onze kennis en ervaring vanuit andere projecten in. Een school doet dit eens in de vijftien jaar en kan niet alles weten. Het is onze taak scholen te begeleiden naar een optimaal plein. Goed luisteren en meedenken zijn hierbij essentieel.”
Uitvoering
De opdrachtgever was gecharmeerd van het alternatieve plan en gaf groen licht. Op 1 juni 2021 startte idverde met de werkzaamheden. Projectleider Hans Bakker van idverde: “In de buitenruimte voor het kinderdagverblijf hebben we verschillende speelhoeken gecreëerd, zodat elke leeftijdsgroep kan buitenspelen en bewegen. Er is een afgeschermde babyhoek waar baby’s comfortabel kunnen liggen en kruipen. Voor de wat oudere kinderen is er een zandwatertoestel, natuurbelevingszone en een wilgentunnel. Het schoolplein heeft een natuurlijk struinpad, verschillende klim- en kleutertoestellen, een zandbak en een technieklokaal waar buiten lessen kunnen worden gegeven. Beide pleinen krijgen dit najaar nog het gewenste groene karakter met beplanting.”

Uitdagingen
Adjunct-directeur Uithof blikt terug: “Nieuwbouw kent altijd uitdagingen. We hebben ook best zorgen gehad over bepaalde zaken en de planning, maar opvallend soepel was de samenwerking met idverde. Een woord, een woord. Een daad, een daad. Ze maakten alles netjes op tijd klaar. Geen nawerk en alles klopte volgens offerte. Er is goed geluisterd naar onze wensen en constant meegedacht. We hebben dat echt anders meegemaakt met andere aannemers.”
Partou prijst de snelheid en gespecialiseerde inbreng. “idverde is vrij last minute erbij gehaald, desondanks hebben ze snel gehandeld en onmisbare kennis ingebracht. De hoge mate van betrokkenheid was opvallend. De uitvoerder stond altijd klaar, schakelde meteen en dacht tijdens de uitvoering nog na over hoe zaken nóg beter konden. Scholenbouw is duidelijk meer dan alleen een mooi pand neerzetten. Een veilig, duurzaam en uitdagend buitenterrein vraagt ook nadrukkelijk aandacht. En dan is een kinderdagverblijftuin nog weer anders dan een schoolplein. Een speelplaatsspecialist in je bouwteam is onmisbaar gebleken.”
Dit artikel verscheen eerder in het vakblad Stedebouw & Architectuur, thema Scholenbouw 2021.
De hele editie is hier te downloaden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Meisjes worden actiever op groene schoolpleinen
26 feb om 07:30 uurZe zijn steeds meer in trek: groene schoolpleinen. Uit onderzoek blijkt echter dat meisjes er in de pauze…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Excursie naar school waar duurzaam onderwijs centraal staat
7 feb om 07:30 uurBasisschool De Verwondering in Almere is een biofilische school die baanbrekend is in zowel ontwerp als…
Podcast S&A Luisterlandschap: vol energie in scholenbouw
5 feb om 07:30 uurIn de nieuwe podcast S&A Luisterlandschap duiken we diep in het realiseren van maatschappelijk vastgoed en…
Betere leerprestaties in toekomstbestendige schoolgebouwen
30 jan om 07:30 uurHoe zetten we onze (financiële) middelen effectiever in voor gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen? Die…
Natuurspeeltuin: ‘Het grootste lokaal van de school’
8 jan om 07:30 uurHet woord ‘natuurspeeltuin’ bestond niet eens, toen Suzanne van Ginneken al volop groen toepaste op de…
Reactie toevoegen