Duurzaam en landschappelijk wonen, ook voor sociale huur
In opdracht van BAM Wonen en Woongoed Zeist ontwierp MIX architectuur de woongebouwen Berkenveste en Dennenveste met in totaal 80 appartementen. BAM Wonen verkreeg de opdracht, in samenwerking met MIX architectuur, door de design&build-prijsvraag van Woongoed Zeist te winnen met de beste score voor zowel duurzaamheid, bouwkosten als beeldkwaliteit. Het ontwerp zoekt de balans tussen functionaliteit, betaalbaarheid en expressiviteit. Opvallend is het ontbreken van de voor sociale huurcomplexen kenmerkende galerij.
Efficiënt en betaalbaar
De heldere basis maakte het mogelijk om met beperkte middelen sociale woningbouw te realiseren met een hoogwaardige en duurzame uitstraling. De twee gebouwen zijn constructief identiek. Door de grote flexibiliteit ontstond per gebouw een individuele architectonische expressie. Dit is zichtbaar in de verschillende toplagen en de individuele bewerking van de terrassen.
Foto: MIX architectuur
Sfeervolle buitenkamers
De terrassen zijn royaal bemeten en voorzien van houten lamellen en woonkamerbrede puien. De sfeervolle, beschutte buitenkamers versterken het contact met het bos. Per gebouw zijn de terrassen op een andere wijze vormgegeven.
De alzijdige gebouwen vormen met twee eerder gebouwde objecten een samenhangend ensemble waarin elk gebouw een eigen karakter heeft. Een verdiepte parkeerkoffer verbindt de verschillende gebouwen. De bestaande en nieuwe gebouwen hebben afwisselend vijf en zes woonlagen en staan verspringend naast elkaar. In de verdiepte plint bevinden zich de privéparkeerplaatsen en de bergingen.
Duurzaam voor de toekomst
De twee appartementengebouwen voldoen aan de eisen voor BENG 1. Per appartement zijn drie onderhoudsarme, elektrische radiatoren geplaatst. Ook is er warmteterugwinning in de ventilatie en douche. Door de hoge mate van isolatie van de gebouwen is de energievraag in beginsel al laag. De intelligente radiatoren gaan uit wanneer de ruimte op temperatuur is, een raam openstaat of niemand thuis is.
Foto: MIX architectuur
De afwezigheid van een ketel of warmtepomp en warmteleidingen bespaart veel materiaal. Pv-panelen op de daken voorzien in een groot deel van de benodigde elektriciteit. Met kleine aanpassingen is het mogelijk om in de toekomst te voldoen aan BENG 2- en BENG 3-eisen, bijvoorbeeld door het plaatsen van meer pv-panelen.
Natuurinclusieve woonwijk
De bosrijke locatie in de wijk Kerckebosch vroeg om een zorgvuldige inpassing in het landschap. Vanaf de conceptfase was dit een integraal onderdeel van de uitwerking van het plan. Momenteel werkt MIX architectuur in opdracht van BPD aan de sustainable community Elix. Deze woonbuurt richt zich op zelfvoorzienendheid, duurzaamheid en circulaire ontwikkeling.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Woningmarkttrends 2025
9 jan om 07:30 uurHoe gaan we in het nieuwe jaar de woningnood tackelen? Zijn de ideeën van minister Mona Keijzer daadwerkelijk…
Hoe winnen architecten in 2025 aanbestedingen?
30 dec 2024Het einde van een uitdagend jaar nadert, tijd om vooruit te blikken. Op bijvoorbeeld misschien wel de…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Nieuwstad in Zwolle: groen, duurzaam en speels
6 dec 2024In de Zwolse wijk Diezerpoort is de verkoop gestart van twee appartementengebouwen die worden gebouwd op de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov 2024Jannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov 2024Naar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Reactie toevoegen