Door SOM ontworpen 'ademend' gebouw opent in Shenzhen
Het door Skidmore, Owings & Merrill (SOM) ontworpen kantoorgebouw telt met 33 verdiepingen een hoogte van 158 meter. Het pand ligt aan de rand van een openbaar park middenin een druk district van Shenzhen en waar het tropische klimaat voor hoge temperaturen kan zorgen. SOM heeft om die reden een reeks duurzame en biofilische oplossingen doorgevoerd als antwoord hierop.
Feng Shui
De in het oog springende gevel bestaat uit een extern geplaatst diagrid, een soort exoskelet dat als draagstructuur dient en een zonwerend effect heeft. Zo konden de ruimtes van het kantoorgebouw geheel zonder draagkolommen worden gebouwd. Bovendien laat het diagrid voldoende ruimte over voor weidse uitzichten over het aangrenzende park en de Zuid-Chinese Zee.
Het interieur van de bank is deels gebaseerd op de principes van Feng Shui, wat vooral zichtbaar is in de lobby. Deze ruimte wordt omringd door een bad met daarin een muur van kabbelend water. Dit vijftien meter hoge 'regengordijn' is naast de glazen muren van de lobby gezet, waardoor het water op hete dagen verdampt en een verkoelend effect heeft op het interieur. Ook de verlichting en het patroon in de marmeren wanden bootsen het effect van water en druppels na om het thema te ondersteunen.
Aarde, water en lucht
Naast water zijn ook aarde en lucht belangrijke thema's in het gebouw. Het natuurlijke ventilatiesysteem is daar een sterk voorbeeld van, dat voor frisse lucht zorgt in alle kantoor- en verblijfruimtes. In de toren zijn namelijk twee atria te vinden die door de complete lengte van de toren lopen, waarin werknemers op elke verdieping luiken kunnen openen. Zo kan vanuit de atria frisse lucht geblazen worden. Dit 'ademend' effect is bovendien zeer energie-efficiënt, bijgestaan door een op zonnelicht reagerend zonweringssysteem. Onder andere hierdoor heeft de toren een LEED Platinum-graad.
Meer informatie over het pand is te vinden op de website van SOM.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep 2024Op de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Reactie toevoegen