De toekomst van de architectuurpraxis: techhubs en aandacht voor soft skills
Auteur: Peter Bekkering
Fred Schoorl is sinds eind 2010 directeur van de Bond Nederlandse Architecten (BNA). Op de vraag welke significante veranderingen hij ziet in de architectuurpraxis noemt hij als eerste de nieuwe opgave wat betreft circulair bouwen. “We hebben daar als BNA begin 2018 ook een manifest over gepubliceerd, omdat iedereen op zoek is naar wat circulair bouwen is. Vaak gaat circulair bouwen over materialen en ontwerpprincipes, maar natuurlijk is er ook de optie van niet bouwen, de hoogste vorm van circulair.”
Een tweede significante verandering is volgens Schoorl de technologische ontwikkeling. “Die gaat een enorme impact hebben. Vier jaar geleden hebben we als BNA een scenarioverkenning gedaan over de impact van technologie op de branche en op expertberoepen. Zelf baseer ik me daarbij vaak op het boek The Future of the Professions van Richard Susskind. Daarin wordt aangegeven hoe het negentiende-eeuwse concept van expertberoepen langzaam zal gaan verdwijnen, omdat iedereen door de technologische ontwikkelingen tegenwoordig alles kan weten.
Vertaald naar de wereld van architecten betekent dat, dat de computer het ontwerpwerk deels overneemt: hij verwerkt de input en komt vervolgens met talloze ontwerpmogelijkheden.” Die technologische ontwikkeling heeft echter niet alleen invloed op hoe en met welke middelen op architectenbureaus wordt gewerkt – bijvoorbeeld via BIM – maar ook op de klantvraag: “De markt zal andere zaken gaan vragen vanwege de technologische mogelijkheden. Zaken die daarbij een rol gaan spelen zijn big data, AI en parametrie. Ik ga daar later verder op in. Je ziet nu ook architectenbureaus ontstaan die zich heel erg op die tech richten.”
Een derde significante verandering tenslotte is wat Schoorl de ‘hybridisering’ van het vakgebied noemt: “Ik heb het dan binnen het vakgebied over de vervagende grenzen tussen architectuur en stedenbouw en landschap. Maar hetzelfde zie je ook binnen de bouwketen. De klassieke keten met afzonderlijke rollen maakt plaats voor ketenintegratie. En soms wordt ook een schakel in de keten overgeslagen of vindt zelfs keteneliminatie plaats. En ontstaat een situatie waarin ontwerp, bouw en productie in één hand terechtkomen. Met als gevolg dat er ook andere verdienmodellen ontstaan.”
Enorme impact
De drie veranderingen hebben volgens Schoorl op verschillende niveaus enorme impact op de architectuurpraxis: op het beroep, op hoe je werkt, op hoe je samenwerkt en op de markt. Schoorl ziet ook nieuwe soorten architectenbureaus ontstaan: “Zoals de tech-architect die op basis van producten gaat werken. En de architect die puur op basis van data gaat werken.
Een derde voorbeeld is de architect die werkt vanuit de beleving en daar bijvoorbeeld VR bij gebruikt. Zoals Personal Architecture, een bureau dat VR gebruikt om acquisitie te doen maar ook om klanten te begeleiden. De gebruiker wordt bij hen door VR een actor in het ontwerpproces. Daarnaast heb je het parametrisch ontwerpen, waarbij op basis van data en relaties tussen delen van een bouwwerk een ontwerp wordt gegeneerd en waarbij iedere verandering in het ontwerp meteen wordt doorgerekend in het hele ontwerp.
Dat parametrisch ontwerpen maakt nieuwe ontwerpen mogelijk, ontwerpen die voorheen soms onmogelijk leken, maar nu op basis van doorrekening plotseling wel mogelijk blijken te zijn.” Een mooie en belangrijke bijvangst van de technologische ontwikkeling in de architectuurpraxis is volgens Schoorl daarnaast dat de foutmarge drastisch afneemt. “Want dat blijft een groot probleem in de bouw.” Schoorl haalt in dat verband de robot in de vorm van een hond aan, die tijdens de bouw een gebouw ingaat en daar alle metingen verricht. “Die robot controleert middels een permanente technologische scan of alles gedaan wordt zoals het gedaan zou moeten worden. Met als resultaat nul fouten.”
Dit is slechts een fragment van het interview met Fred Schoorl, dat eerder verscheen in de Innovatiecatalogus 2021. De hele editie lezen? Dat kan door hem na te bestellen of te downloaden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov 2024Als adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov 2024Als stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Reactie toevoegen