De supermarkt als ontmoetingsplek

Beeld via De Zwarte Hond, foto door Ronald Zijlstra
Centrum in groen hart
Meerstad is een jong stadsdeel in Groningen. De wijk is geliefd vanwege de ruimte, het groen en het recreatiemeer Woldmeer. Rondom dit meer worden de komende decennia 5.000 nieuwe woningen gerealiseerd, zodat de wijk uitgroeit tot een echte stadswijk. Met het oog op deze groei, is het van belang dat de wijk nu al een uitnodigend centrum heeft. Met de blikvangende SuperHub van De Zwarte Hond is invulling gegeven aan deze centrumfunctie, waarbij ontmoeten centraal staat. Hierbij staan sociale duurzaamheid en kwaliteit van leven hoog in het vaandel.

Moderne markthal
Het ontwerp is een circulaire uitvoering van klassieke, grote, transparante markthallen en heeft een volledig in hout uitgevoerde draagconstructie. De kruisvormige houten kolommen en balken in het dak zorgen voor een kathedraal-achtige uitstraling. De grote overspanning en een plafondhoogte van negen meter zorgen voor een licht en ruimtelijk effect. Beeldbepalend is de grote luifel van meer dan vijf meter die als zonwering functioneert en met zijn elegante zuilen en netvormige houten spanten uitreikt naar de groene omgeving. Daarnaast zorgen de kruisvormen voor stabiliteit waardoor er geen extra windverbanden nodig zijn. Het gebruik van hout zorgt tevens voor een positieve klimaatimpact.

Ecologisch en duurzaam
De SuperHub is een symbiose van de markthal en een winkelcentrum.Je kunt er niet alleen boodschappen doen maar ook een café bezoeken. Daarnaast biedt SuperHub de mogelijkheid tot toekomstige aanpassingen of aanvullingen aan het programma. De structuur van het gebouw is zodanig ontworpen dat, zelfs als het ooit zijn functie zou verliezen, het in de toekomst een tweede leven kan krijgen. Over 20 jaar zou de SuperHub een buurthuis, een museum of woningen kunnen herbergen. Zo manifesteert SuperHub zich als een toekomstbestendig centrumgebouw dat meegroeit met de ontwikkelingen van Meerstad.
Op het dak zijn zonnepanelen en beplanting voor bijen en insecten geplaatst. De luchtbehandelingsinstallatie en de warmte-koude opslag in de bodem zorgen voor een optimaal, energiezuinig binnenklimaat. SuperHub is zo ontworpen dat het gebouw het schudden van Groningse aardbevingen kan opvangen. Daarnaast kan het gebouw flexibel invulling geven aan verschillende functies en activiteiten, zoals buurtbijeenkomsten.

Divers en multifunctioneel
De SuperHub is voorzien van een divers programma, bestaande uit onder andere een supermarkt en een café. Hiermee is het gebouw naast voorzieningsfunctie ook ontmoetingsplek. Winkelen weer persoonlijk en sociaal maken was het doel; als verfrissende tegenhanger van de steeds populairder wordende flitsbezorgers. De ruimtelijke kwaliteit is hier essentieel om de functie van een aantrekkelijk centrum te vervullen. Zo verwordt een supermarkt van een plek om je dagelijkse boodschappen te doen tot een middel om elkaar te ontmoeten en draagt bij aan sociale duurzaamheid in de Groningse wijk Meerstad.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Scholenbouw vraagt om samenwerking en standaardisatie
18 apr om 07:30 uur 10 minTijdens het seminar De leerling en leraar centraal, eind maart in de monumentale aula van het Libanon Lyceum (…
Innovatiesubsidie beschikbaar voor onderwijsvastgoed
14 apr om 09:00 uur 4 minMet het nieuwe Innovatieprogramma Onderwijshuisvesting verbeter je het leerrendement en verlaag je het…
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Maak ook kans op de Blue Zone Festival Award
14 feb om 07:30 uurBen jij dagelijks bezig met ruimtelijke ontwikkelingen en maatschappelijke interventies? En dragen die ook bij…
Podcast S&A Luisterlandschap: vol energie in scholenbouw
5 feb om 07:30 uurIn de nieuwe podcast S&A Luisterlandschap duiken we diep in het realiseren van maatschappelijk vastgoed en…
Collectieve wijkaanpak verduurzaming stimuleert groene groei
17 jan om 07:30 uurEen collectieve aanpak van wijken met slecht geïsoleerde huizen, waar de verduurzaming in één keer voor hele…
Reactie toevoegen