De slimme 2-in-1 oplossing voor gevelrenovatie
De meeste warmte van een woning ontsnapt langs de muren. De muren isoleren levert dus het meeste voordeel op wat betreft energiebesparing. Hoewel dit kan door de binnenzijde te isoleren of door de spouw na te vullen, worden de koudebruggen pas echt in zijn geheel weggewerkt door de buitenzijde van de gevel te isoleren. Maar wat is dan beter: gevel eraf en nieuwe erop, of de oude gevel opknappen? Woonstichting Valburg stond voor deze keuze bij het renoveren van een reeks oude woningen in de jaren ’50 woonwijk in Oosterhout. De keuze viel op een derde optie: het E-Board isolatiesysteem.
Gewoon thuis blijven wonen
Bijzonder aan dit systeem is dat de te renoveren woning, gevel en al, wordt ingepakt in een tweede schil. Het E-Board systeem bestaat reeds acht jaar en is in België door Vandersanden Group ontwikkeld. Het betreft een hard geperste isolatieplaat ECO-EPS HR die dampopen maar waterdicht is en door middel van een tand- en groefsysteem met een haaklasverbinding gemakkelijk aan elkaar te bevestigen is. Eerst worden deze isolatieplaten op de oorspronkelijke gevel bevestigd, daarna worden de steenstrippen erop verlijmd. De horizontale richels op de platen (de zogenaamde lagenmaat) zorgen ervoor dat de bakstenen zo strak mogelijk worden geplaatst.
Door het E-Board systeem ontstaat er bij de renovatie veel minder afval, de oude gevel blijft immers intact. Maar er is een ander voordeel dat dit systeem uniek maakt: de bewoners kunnen gewoon thuis blijven wonen terwijl de nieuwe gevel wordt gemonteerd. Zo ook tijdens de renovatie van de 48 woningen, onderdeel van het project H2O van Woonstichting Valburg. De bewonerscommissie werd op basis van een demonstratiemodel van Vandersanden Group, leverancier van het E-Board isolatiesysteem, erg enthousiast. Vooral het feit dat zij niet hoefden te verhuizen naar een tijdelijke woning sprak aan. “De bewoners vonden het fantastisch, al wilden een aantal in eerste instantie niet meedoen,” aldus Peter Delsing, commercieel directeur bij Vandersanden. “Dat was vooral de kat uit de boom kijken: toen ze de resultaten zagen, keerden ze voor de volle honderd procent om.” Het tweede voordeel was dat dit systeem ook voor de zestien nieuwbouwwoningen van het project H2O gebruikt kon worden.
Het lijkt wel nieuwbouw
Aannemer De Vree en Sliepen BV voerde de renovatie uit. Voor de woningen in Oosterhout zijn steenstrippen verwerkt die een dikte hebben van ca. 20 mm. Voor de vensterbanken zijn er speciale hoek-steenstrippen gebruikt om de isolatieplaten onzichtbaar af te werken. De nieuwe gevel werd in pakweg vier weken geplaatst, de gehele renovatie nam een half jaar in beslag. De gerenoveerde woningen hebben nu een isolatiewaarde van Rc=3.67 m2K/W. Zowel de bewoners als Vandersanden zijn erg tevreden met het resultaat, ook wat betreft de minimale overlast van de werkzaamheden. “Er staan natuurlijk wel steigers en er lopen bouwvakkers om je huis heen, maar het eindresultaat is het waard,” aldus Delsing.
“Vandersanden werd vroeg betrokken in het project en we konden daardoor op technisch vlak goed meedenken en adviseren. Een goed product leveren is één ding, maar een goede begeleiding is net zo belangrijk.” Delsing verwacht dat het E-Board systeem in de toekomst veel vaker toegepast zal gaan worden, voor nieuwbouw en renovatie. Een woning gerenoveerd met dit isolatiesysteem lijkt bovendien net op een nieuwbouwwoning. “Wie het niet zou weten, meent dat de gehele gevel is gemetseld!”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt 2024Optoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Reactie toevoegen