De huiskamer van Oosterhout is geopend
Het gebouw kent een verbeterde logistiek, grotere transparantie en een intiem interieur. De architecten noemen het daarom ook wel de 'huiskamer' van alle bewoners van Oosterhout. Met de verplaatsing van de oorspronkelijke entree naar het midden van het gebouw heeft De Bussel een nieuwe, centrale ingang gekregen waarbij theater en bibliotheek door een gezamenlijke foyer in elkaar overgaan.
Stedenbouwkundige context
De hoofdentree van het nieuwe gebouw ligt aan de Torenstraat in Oosterhout. Doordat de gevels licht gebogen zijn en door de uitkragende luifel is de hoofdentree aan de Torenstraat goed zichtbaar vanaf het Basiliekplein en het Torenplein. “Het nieuwe gebouw verbindt het Basiliekplein aan het Torenplein. Op deze manier gaat ook het Torenplein deel uitmaken van het systeem van openbare ruimten van het centrum van Oosterhout," aldus architect Chris de Weijer van DP6 architectuurstudio.
In aansluiting op de oorspronkelijke context vormen bomen een belangrijk thema in het ontwerp van het gebouw. Zo wordt de nieuwe draagconstructie in de foyer gemaakt van boomvormige kolommen die van buiten zichtbaar zijn en worden in het interieur prints van bomen toegepast.
Hergebruik theater
Het bestaande theater is in het ontwerp voor een deel hergebruikt. Essentie van een goede logistiek in het theater is het consequent uit elkaar houden van publiek en goederen en het realiseren van korte looplijnen. De Weijer: “In de oorspronkelijke situatie had het theater een foyer achter in het gebouw, tussen de grote en kleine zaal. Hierdoor stoorden de publieksstromen van beide theaterzalen en backstagefuncties elkaar. In het nieuwe ontwerp zijn de publieksruimtes vooraan in het gebouw, aan de hoofdentree, gekoppeld. Alle backstage functies zijn aan de noordoostzijde van het gebouw, dicht bij de theaterzalen.”
De grote zaal is éénzijdig maar op twee niveau’s verbonden met de foyer. Op de begane grond en de verdieping zijn de toegangen van de grote zaal zijn verbreed. Hierdoor kan de zaal snel gevuld en geleegd worden zonder dat er opstoppingen ontstaan.
Entreegebied aan gevel
Kaartverkoop vindt plaats in de gedeelde foyer aan de gevel waar de balies van theater en bibliotheek aan elkaar geschakeld zijn. Het entreegebied is zodanig vormgegeven dat de routing voor het publiek direct duidelijk is: theaterbezoekers linksaf, bibliotheekbezoekers rechtsaf.
Architect Carol Groenewegen (3TO): “De meanderende vide over de gehele lengte van het gebouw zorgt voor ruimtelijkheid en verbinding tussen de verdiepingen en beide gebruikers. Tegelijkertijd ontstaat hierdoor ook een grote diversiteit in ruimtes, wat een intieme, ‘huiselijke’ sfeer geeft aan het gebouw.” Het gebouw kan naargelang de activiteit op verschillende manieren gebruikt worden. Naast de reguliere theaterzalen voor voorstellingen, kan het gehele gebouw worden ingezet voor festivals, congressen of bedrijfspresentaties. Er zijn meerdere zithoeken, een mediahoek, studiehoek, boekenkasten, een eethoek, grote gordijnen voor het maken van flexibele afscheidingen.
Over de gehele lengte van het gebouw is de gevel open en transparant. Door de baksteen die in de gevel wordt toegepast ook binnen terug te laten komen, sluiten binnen en buiten op elkaar aan. Zo komt metselwerk uit de gevel terug in de vide binnen. Het golvende metselwerkgevel van de gevel refereert omgekeerd weer aan de theatergordijnen binnen.
De bibliotheek wordt komende maand in gebruik genomen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt 2024De Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Reactie toevoegen