De grijze silo in Deventer is omgebouwd tot een kantoor
Architect Ellen Schild en interieurarchitect Tine Groen willen met hun nieuwe werkruimte in het Havenkwartier laten zien wat ze als ontwerpers in hun mars hebben. “Na een zorgvuldige zoektocht hebben we precies gevonden wat we zochten: een industrieel pand in een creatieve en levendige omgeving”, vertelt Tine Groen.
Ruige karakter bewaren
Er moest nog wel wat gebeuren om de voormalige graansilo geschikt te maken als werkplek. Daar lag voor het team van Groen+Schild de uitdaging: in ruim een jaar is de begane grond getransformeerd tot een bijzondere werkruimte. “Waar eens de vrachtwagens binnenreden om hun containers te vullen staan nu onze werktafels in de studio”, aldus Schild.
Groen+Schild wilde het ruige karakter van de binnenzijde van de silo bewaren. De trechtermonden, de kettingen, het ruwe beton en de bakstenen wanden zijn dan ook zoveel mogelijk intact gelaten. Wel is een extra verdieping toegevoegd met een uitbouw in staal en glas, die vier meter uitkraagt aan de kant van de haven.
Credit: Roos Aldershoff Fotografie
Oude silo met glazen uitbouw
Op straatniveau zijn aan de voorzijde de dichte roldeuren vervangen door transparante deuren en aan de achterzijde zijn glazen puien geplaatst. Het karakter van de begane grond en de nieuwe verdiepingsvloer zijn bewust verschillend, licht Tine Groen toe. De begane grond heeft een huiselijk karakter met een hoge boekenkast, een keuken en een grote tafel. Daarnaast staan er kasten met materialen en stalen.
Op de verdieping zijn de werkplekken in een open ruimte. Ze staan deels in de oude silo en deels in de nieuwe glazen uitbouw. De ledverlichting in de afgezaagde trechtermonden en de lichtlijnen onder het roosterplafond vormen heldere lijnen die ook vanaf de buitenzijde zichtbaar zijn. In de silo is geen gasaansluiting. Verwarming en koeling worden gerealiseerd middels een elektrische warmtepomp, die de energie haalt uit de buitenlucht. De warmtepomp is verbonden met een warmteterugwinunit, waarmee 90 procent van de energie wordt teruggewonnen uit de lucht die nodig is voor de ventilatie.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Circulair icoon wint Active House Award
9 sep om 07:30 uurDe transformatie van een voormalig militair opleidingsgebouw tot een circulaire hub met nieuwbouwwoningen heeft…
Podcast met ‘vakmeester’ Hans van Heeswijk
29 aug om 07:30 uurIn de nieuwe podcastserie Takumi - de Weg naar Meesterschap is architect Hans van Heeswijk de eerste die aan de…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Reactie toevoegen